VERSLAG Sparta – Jong PSV | Machteloos en futloos Sparta gooit overwinningsaureool op Het Kasteel te grabbel

De 8e thuiswedstrijd van het seizoen was er één tegen de Lichtstedelingen van Jong PSV. Het momenteel hoogst geplaatste beloftenteam uit de eerste divisie, met ook nog eens de meest gescoorde doelpunten van allemaal. Daarnaast ook veel tegendoelpunten, dus dat zou wel eens een doelpuntrijke wedstrijd kunnen worden. Aan de andere kant is de defensie van Sparta één van de minst gepasseerde, het beloofde op z’n minst een interessante pot te worden.

Fraser miste nog steeds de belangrijke basiskrachten Vriends, Rayhi en Drenthe. Daar tegenover stond de terugkeer van de diverse internationals. Zo kregen Saksela, Dervisoglu en Martis direct weer een basisplaats. Het Kasteel was met ruim verwachtingsvolle 10.000 toeschouwers weer uitstekend gevuld.
Veldwijk verloor de toss en Sparta speelde voor deze zeldzame keer de eerste helft richting de Denis Neville-tribune. Sparta trapte af, maar het was nota bene Jong PSV dat nog in de eerste minuut een levensgrote kans op de 0-1 kreeg. Kortsmit redde uitstekend. Hoe kan je in godsnaam zo beginnen? Het was te hopen, en toch ook wel te verwachten, dat Sparta direct klaarwakker was en de ongeslagen status met hand en tand zou verdedigen. Maar niets was minder waar. Sparta leek geschrokken van de brutaliteit van de jonge lampies en grossierde in balverlies, zowel bij het inspelen van achteruit als op het middenveld. Veldwijk zag vrijwel alleen vuurpijlen op zich af komen. Eén van de weinige keren dat dat niet gebeurde, was het direct gevaarlijk. Een prima kopcombinatie tussen Lars en Halil eindigde echter met een schot in de handen van de keeper.

Tussendoor lieten we een spandoek zien in het hoekvak. Dat was ter ondersteuning van collega-supporters, waar in het hele land onterechte stadionverboden vallen. Later nog meer hierover.

Een andere Sparta-kans ontstond nog net in het eerste kwartier, toen Wuytens net een teen te kort kwam om een hoekschop bij de 2e paal binnen te tikken. Vrijwel alle Spartanen speelden ondermaats in de 1e helft, Harroui was de enige veldspeler die nog net een voldoende scoorde, alhoewel ook hij ongebruikelijk balverlies leidde af en toe. Kortsmit was deze avond wél scherp en redde nog een aantal keren op gevaarlijke uitbraken. Halverwege de eerste helft leek Jong PSV dan toch te scoren, maar Auassar redde ternauwernood ten koste van een sliding, voordat een instormende aanvaller de bal kon binnentikken. Ruststand 0-0.

De 2e helft kon eigenlijk niet slechter, zou je denken. We hadden zojuist de slechtste helft van het hele seizoen tot nu toe gezien, Sparta deed op het veld vooralsnog niet aan klantenbinding. Vlak na rust leek Auassar de 1-0 te scoren, na een voorzet van Saksela, maar de treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Een paar minuten later raakte Bradley Martis geblesseerd en moest vervangen worden door Alberto. Op het moment van schrijven is de ernst nog niet duidelijk, maar het leek vrij ernstig gezien de lange tijd van verzorgen en het middels een brancard afvoeren van hem. Het spel werd er niet beter op, wellicht ook aangeslagen door de blessure van Martis. Kansen bleven uit, laat staan dat we een goal zouden maken. Aan de andere kant hadden de Eindhovenaren nog de beste kansen, zo spatte een inzet van Romero bijvoorbeeld op de lat uiteen. De invalbeurt van El Kachati was wél veelbelovend, hij verving de in de 2e helft ver teruggevallen Dervisoglu. Acties maken, dreigen, schieten. Dat leverde tenminste nog iets van gevaar op.

Door de diverse blessurebehandelingen telde de 23-jarige (!) scheids Van der Laan liefst 8 minuten blessuretijd bij. Sparta probeerde het nog wel met de moed der wanhoop, maar het mocht niet baten. Na 8 overwinningen op rij was er nu een gelijkspel, het overwinningsaureool was doorbroken. Door eigen toedoen. Natuurlijk barst Jong PSV van het talent, maar we speelden ver onder ons kunnen. En zo werd het nul-nul, zoals Frits van Turenhout het vroeger zo fraai zei. Dankzij de uitslagen van GA Eagles (verlies) en Den Bosch (gelijk) vielen de verliespunten nog mee, samen met deze 2 ploegen zijn we nu koploper met 32 punten. Volgende week mogen we naar Helmond Sport, de ploeg die onderaan staat met nul overwinningen. Dan zullen we uit een heel ander vaatje moeten tappen, anders is het niet uit te sluiten dat de eerste overwinning van Helmond Sport aanstaande is. Een offday met 0-0 eindigen, dan ontsnap je min of meer. Te hopen is dat Vriends, Rayhi en Drenthe weer erbij kunnen zijn volgende week. Kaartverkoop gaat uiteraard weer via www.spartakaartje.nl of in de fanshop. Allemaal achter Sparta! FORZA SPARTA!
@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos

About The Author

Related posts