VERSLAG Sparta-MVV | Dubbel feest op Het Kasteel voor Sparta en Spangenaren

1 april 1888 – 1 april 2019. Al 131 jaar de allermooiste van allemaal. We slaan allemaal wel eens een verjaardag over, om uiteenlopende redenen. Maar die van Sparta, die is speciaal en uniek. Statistisch gezien bekronen we die (speel)dag de laatste jaren niet altijd met een overwinning. Maar statistieken zijn het verleden, net als onze roemruchte historie. Op het laatste zijn we apetrots, maar het heden telt. En op 1 april in de eerste divisie spelen is de realiteit.

Waar onze club een Oude Dame van formaat is, zijn we als Spangenaren nog maar een jonkie. Desalniettemin bestaan we deze eerste week van april alweer 10 jaar. En dat moet gevierd worden! Met een zalig filmpje, al zeggen we het zelf: https://www.youtube.com/watch?v=D1_AyNkH39M en een sfeeractie op deze 1 april, in samenwerking met Sparta.

Omdat MVV deze dag de tegenstander was, betekende dat automatisch ook een supporterswedstrijd tussen beide supportersgroepen, voorafgaand aan de wedstrijd tussen beide hoofdmachten. Spangenaren tegen Sjengen, Rotterdam tegen Mestreech. Een bijzondere band. De winst in de strijd om de Vincent Gordijn Cup ging deze keer naar Sparta met liefst 8-0, maar de winst zit ‘m elke keer weer in het feit dat we daarna gebroederlijk het glas heffen en een hapje eten. Wat niet onvermeld mag blijven, Sparta’s huiscateraar Van der Linde Catering stelde kosteloos een warm broodjesbuffet ter beschikking voor beide teams. Veel waardering en dank daarvoor!

Daarna genoten we voor het home nog even van het weldadige lentezonnetje, onderwijl onszelf lavend aan wat liters gerstenat. Rond half 8 vond de vereeuwiging voor ons nageslacht plaats, middels een kekke groepsfoto  voor Het Kasteel. Van tieners tot en met veertigers, we zijn een gezellig zooitje ongeregeld. Maar bovenal een hechte vriendengroep, die er gezamenlijk alles aan heeft gedaan om deze dag én week tot een geslaagd en memorabel feest te maken.

Er waren zo’n 9.500 Spartanen afgekomen op Sparta’s verjaardag en die werden bij de opkomst en de Sparta Marsch getrakteerd op een fijne sfeeractie. Terwijl de zon langzaam onderging werd het vuurwerk ontstoken, wat een mistig en obscuur tafereel opleverde. Tussen de rookflarden door werd het jubileumdoek in ons hoekvak gehesen, een moment om oprecht trots op te zijn.

Ohja, er was ook nog een wedstrijd. Veel foto’s en sfeer in dit verslag, iets minder over de wedstrijd deze keer. Hoewel die zeker het vermelden waard was, maar daarover verderop meer.

Kortsmit, Dabo en Veldwijk keerden terug in de basis. En laatstgenoemde was in de 4e minuut al dicht bij de openingstreffer, de keeper redde. Een paar minuten later was Rayhi bijna succesvol, de openingsfase was voor Sparta. Na een kwartier liet MVV van zich spreken, een schotpoging ging net naast. Maar daarna was Sparta weer oppermachtig, met vlotte combinaties wisten de spelers elkaar prima te vinden. Opvallend daarbij waren de aanvallende intenties van de beide backs. Vorige week hadden we het al over de prima spelende Faye, deze keer was ook Dabo opvallend aanwezig met prima acties. De druk naar voren leverde behoorlijk wat kansen op, voor onder andere Veldwijk, Rayhi en Ache. Ache ontpopt zich steeds meer als onmisbare basiskracht, met zijn fysiek en atletisch vermogen maakt hij het menig verdediger lastig. Zo torende hij hoog boven iedereen uit, maar zijn kopbal spatte uiteen op de lat. Rust 0-0.

Na de rust gooide Sparta het tempo direct wat omhoog en was het Auassar die met een prima pass Veldwijk vrij zette voor de keeper. Die kreeg er nog een hand tegen, maar de rebound was voor Ache: 1-0! Amper 2 minuten later zette Veldwijk Sparta met een droge diagonale schuiver zelfs op 2-0. MVV was daarna definitief verslagen, want het deed amper meer pogingen om gevaarlijk te worden. Sparta bleef er lustig op los combineren, het was af en toe genieten geblazen! Minpuntje was dat de score niet hoger uitviel, ondanks een batterij aan kansen. Maar dat mocht de pret niet drukken, winst op de dubbele verjaardag van Sparta én de Spangenaren!

Vlak voor tijd nog een mooi moment van het jeugdige talent Bradly van Hoeven. Hij doorliep de jeugdopleiding en mocht in de verjaardagswedstrijd invallen. Onvergetelijk. Gefeliciteerd Brad! Hij werd bij de ereronde naar voren geschoven door de rest van de spelers.

En zo kwam er een einde aan een zeer geslaagde verjaardag. Het feestje was mooi, maar het hogere doel is een veel groter feest, straks in mei. Komende vrijdag de uitwedstrijd bij FC Den Bosch, waar we ons zelfvertrouwen weer wat extra kunnen opvijzelen. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos

About The Author

Related posts