VERSLAG Sparta-NAC | Sensationele zege op een kolkend Kasteel

Sparta-NAC. De Andro Knel Bokaal is dan één van de eerste associaties. Helaas was het deze keer organisatorisch niet mogelijk om de wedstrijd doorgang te laten vinden. En eerlijk gezegd waren we daar wel een beetje blij mee. De focus lag zodoende volledig op de extreem belangrijk avondpot én, niet onbelangrijk, we hadden vooraf alle tijd om gezamenlijk bier te nuttigen en bij te kletsen.

De eerste NAC-fans arriveerden rond 17:00 uur in Spangen, waar eerst een voedzaam diner werd genuttigd bij Snackbar Florida. Een uurtje later kwam de vroege bus van de Breda Loco’s aan en werden de bierfusten aangesloten in het supportershome, om onze gasten van het nodige gerstenat te voorzien. Binnen een mum van tijd stonden zowel het supportershome als het terras bomvol met Sparta- en NAC-fans. Want dat kan gewoon bij ons en tussen ons, ondanks de penibele situatie waarin beide clubs zich bevinden op de ranglijst. Voor de één wat meer dan voor de ander, maar voor beide clubs een wedstrijd met enorme belangen.

FC Twente had de avond ervoor de laatste strohalm gepakt en gewonnen, en was Sparta tot op 1 punt genaderd. Winst was vandaag meer dan ooit hard nodig! En NAC vreesde voor de opmars van Roda, dat ook nog tegen een nog feestvierend PSV speelde diezelfde avond. Advocaat koos voor een aanvallende opstelling, met zowel Mühren als Van Moorsel op het middenveld. Een fitte Paco is een onbetwiste basisspeler, lijdt zelden balverlies en heeft zowel inzicht als inzet. Op een wederom uitverkocht en broeierig Kasteel startte Sparta met branie en bravoure, iets wat met name in thuiswedstrijden vrijwel elke keer gebeurt. Het leidde deze keer niet tot heel veel kansen in de beginfase, in de eerste 10 minuten waren Ahannach en Van Moorsel dicht bij een treffer. De pass van Friday op Paco was overigens heerlijk. Fredje speelde sowieso zeer gedreven en was balvast. Aan de andere kant kon NAC ook 2 grote kansen noteren en zo ontstond er een wedstrijd die heerlijk op en neer ging. Ook beide supporterskampen lieten zich niet onbetuigd, de bierpompen draaiden op volle toeren om de schorre en droge kelen te smeren. Na een klein half uur was er weer een schietkans te noteren voor de rood-witten. Ahannach haalde uit, maar zijn schietbeen zwaaide niet door en kwam hard in aanraking met een NAC-verdediger. Soufyan werd met de brancard afgevoerd en nog voor de rust sijpelde het bericht door dat hij een dubbele beenbreuk had opgelopen. Enorm triest voor hem, een lange en zware revalidatie zal volgen. Ontzettend veel sterkte, Souf! We gaan je op het veld ontzettend missen. En Spartanen, stuur even een kaartje naar Sparta om hem sterkte te wensen:

Sparta Stadion
T.a.v. Soufyan Ahannach
Spartapark Noord 1
3027 VW Rotterdam

NAC kreeg nog een kans om de score te openen, maar Fernandes schoot naast. De ruststand derhalve 0-0. Te hopen was dat de spelers niet teveel ondersteboven waren van de blessure van Ahannach, zoiets kan ook in de koppies blijven zitten in de 2e helft. De ietwat tegenvallende Verhaar werd in de rust vervangen door Duarte, die de vrijheid kreeg om zowel achter de spits als aan de zijkant op te duiken. De eerste kans was voor NAC, maar Huth redde schitterend. Even later probeerde Duarte het van afstand, maar keeper Bertrams redde. Amper 10 minuten later was het wél raak. Duarte schoot de bal geplaatst in de hoek, 1-0! Het Kasteel ontplofte, zoals het zelden ontploft. Een orkaan van geluid toen de bal tegen het net plofte. De secondenlange bierdouche. Duarte die juichend richting hoekvak loopt. De vreugde van het hele team. Euforisch moment! Maar er was nog een half uur te spelen. Spits Umar kwam voor Te Vrede en uitgerekend diezelfde Umar scoorde even later de gelijkmaker vanuit het niets. Sparta was in de aanval, NAC peerde de bal naar voren, waar Fischer en Chabot niet goed met elkaar communiceerden. Met name Fischer ging in de fout, waardoor Umar de 2 te slim af was, 1-1. Met nog een kleine 20 minuten te spelen was het nu zaak om nog Sparta nog harder naar voren te schreeuwen. Spierings kwam er in voor de moegestreden Van Moorsel, die prima speelde. Sparta probeerde van alles, had een overwicht maar kwam niet tot kansen. Tot de 83e minuut. De uitstekend spelende Friday lanceerde zichzelf langs 2 verdedigers en schoot de bal langs Bertrams … op de paal. Wat een pech. Voor hem. Voor ons. Enschede zal gejuicht hebben. Toen nog wel… Want 2 minuten later stoomde een andere uitblinker, Floranus, op aan de linkerkant en legde de bal goed terug op randje zestien. Spierings haalde verwoestend uit: 2-1!!!!!!!!!!! De 3e invaller van de dag zorgde voor het 3e doelpunt op het wedstrijdformulier. Met nog 5 minuten te spelen hadden we de overwinning voor het grijpen. Het kolkende Kasteel werd gek! Er kwamen liefst 4 minuten extra tijd bij, maar NAC werd niet meer gevaarlijk. Omdat onze spelers zich voor elke bal stortten alsof hun leven er van af hing. Heerlijk om die passie en strijd de hele wedstrijd mee te maken. Vanaf de allereerste seconde sloeg dat over op de tribunes en dat bleef de volle 94 minuten zo. Een magische avond op Het Kasteel kwam zo ten einde. Een apotheose als een filmscript. Met een happy end. We zijn NAC nu op 3 punten genaderd, maar we hebben een aanmerkelijk slechter doelsaldo, waardoor het er eigenlijk 4 zijn. We zouden dus minimaal gelijk moeten spelen in de Kuip en thuis moeten winnen van Heracles om play offs zelfs eventueel te ontlopen. Maar die kans is zeer klein, mathematisch zouden we zelfs ook nog rechtstreeks eruit kunnen vliegen. Maar het gat van 4 punten lijkt voldoende.

Een collectieve topprestatie, met een aantal uitblinkers: de al eerder genoemde Floranus, Van Moorsel en Friday. En Deroy Duarte viel uitstekend in. Met zijn drive, dynamiek en inzicht hoort hij gewoon in de basis. Mühren werkte hard, maar was wat onzichtbaar. De enige dissonant was helaas wederom Dos Santos. Hij lijkt hem maar niet te lukken om zijn talent om te zetten naar een acceptabel niveau. Vrijwel alles mislukte. En dat valt enorm op wanneer de rest van het team excelleert. Enfin, drie peperdure punten. Komend weekend geen Sparta, de week erop de stadsderby. Er zijn nog enkele tientallen kaarten. Haast je! En vergeet geen kaartje naar Sparta te sturen voor Soufyan. Sparta, één familie. FORZA SPARTA!

En vrienden van NAC: dank wederom voor jullie bezoek. En de (bier)omzet.

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Waterweg Sport (Mischa Keemink) en Carla Vos

About The Author

Related posts