VERSLAG Sparta-NEC | Ache zorgt voor 3 punten op een zonovergoten Kasteel

‘Sparta Piet, het is weer zóóóndag. Twee weken zijn voorbij’. Zowaar een zondags potje op Het Kasteel, maar dat had alles te maken met onze ‘Koninklijke’ Nederlandse Voetbal Bond en betaalzender FOX. Interlandweekends zijn sinds dit seizoen speeldagen voor de eerste divisie. Vorig jaar legde de KNVB het voorstel in al haar wijsheid (kan je nagaan..) neer bij de clubs, die daar maar wat graag en gretig op in gingen. Hartstikke logisch, clubs als -met alle respect- TOP Oss en Almere City zullen geen hinder ondervinden van het missen van spelers door interlandverplichtingen. Sterker nog, door alle aandacht van FOX die weekeinden is de exposure een stuk groter dan andere weken. Maar onze vaderlandse voetbalbond had dit nooit bij de clubs mogen neerleggen. Clubs als NEC en het gedegradeerde FC Twente en Sparta zijn er in mindere of meerdere mate de dupe van. Alhoewel, de dupe? Keeper Drommel van FC Twente verliet eerder dit seizoen het trainingskamp van Jong Oranje om toch weer bij zijn club aan te sluiten. Hij werd door de KNVB geschorst voor de competitie. Sindsdien werd hij niet meer opgeroepen en speelt hij uitstekend. Hoezo straf?

En wij? Sparta wordt met deze regel onevenredig gestraft, terwijl wij van oudsher een opleidingsclub zijn die prachtige voetballers grootbracht én brengt voor onze nationale elftallen. En natuurlijk, de regel was er aan het begin van het seizoen. En je er tegen verzetten is wellicht vechten tegen de bierkaai. Maar is er onlangs geen precedent geschapen door Ajax-PEC Zwolle te verplaatsen, omwille van het belang van het Nederlandse voetbal? Een treetje hoger, maar ook Sparta dient een belang, getuige de 6 spelers die we deze dag moesten missen. Mochten we onverhoopt nóg een seizoen eerste divisie spelen, dan is er een aanpassing op komst. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ofzo.

Halil Dervisoglu mocht 90 minuten lang de bank warm houden bij Jong Turkije en besloot zondagochtend om terug te vliegen naar Nederland. Hij begon op de bank. Het getuigt van een geweldige mentaliteit en dito spirit. Hulde Halil!

Het gemis aan spelers bood Drenthe en Vriends de kans om zich weer vanaf het begin te laten zien, de aimabele Fransoos Edouard Duplan mocht ook in de basis starten. De pas 16-jarige Delano Vianello (grote goden, wat een zalige voetbalnaam!) zat voor het eerst bij de selectie. Ook NEC miste een paar spelers, waaronder spits Ferdy Druijf. Oud-Spartaan Mart Dijkstra begon in de basis.

Sparta verloor de toss en speelde de eerste helft richting de Denis Neville-tribune. Een voortvarend begin, met binnen 5 minuten al 2 kansen voor Duplan, de 2e na prima voorbereidend werk van Dabo. Diezelfde Dabo stond een minuut later aan de basis van een levensgrote kans voor Ache, diezelfde Ache omspeelde de keeper maar schoot vanuit een moeilijke hoek op de paal. Na een kleine 20 minuten moest Dabo het veld verlaten, als gevolg van een flinke overtreding van Wolters. Wuytens was zijn vervanger. NEC stelde er hoegenaamd niets tegenover, al was Wolters vlak voor het half uur in kansrijke positie, maar zijn poging was geen probleem voor Kortsmit. Hoewel lang niet alles goed ging, was het spel van Sparta-kant bemoedigend. Een zonovergoten Kasteel zag een meer dan onderhoudende wedstrijd tot dan toe. In de 40e minuut werd Sparta beloond voor de aanvallende instelling, een perfecte voorzet van de gedreven Drenthe belandde op het hoofd van de prima spelende Ache. Die knikte de bal tegen de touwen, 1-0. Plots was NEC wakker geschud en was het een minuut later al dicht bij de 1-1, maar Okita schoot voorlangs. Gifkikker Randy Wolters liet zich wederom in negatieve zin gelden, nu kreeg Drenthe een forse schop. De scheids vond een gele kaart voldoende. Vlak voor rust nog een kans voor Sparta, maar de volley van Auassar ging net over. En in blessuretijd wederom Sparta, dat aan de poorten rammelde. Maar de NEC-keeper redde prima op een kopbal van Duplan. Rust 1-0.

In de 2e helft een ongewijzigd Sparta, dat na 5 minuten een geweldig afstandsschot van uitblinker Laros Duarte op de onderkant van de lat uiteen zag spatten. Hij is vanaf de eerste wedstrijd een verademing en een versterking, en lijkt iedere week weer beter te worden. Na een uur spelen kwam Dervisoglu in het elftal, hij verving Duplan. Edou speelde nuttig, was nadrukkelijk aanwezig. Fijn dat hij eindelijk weer van waarde kon zijn.

Halverwege de 2e helft liet het enorm tegenvallende NEC zich eindelijk weer eens zien, maar dat kwam meer omdat Sparta tot tweemaal toe enorm aan het kloten was achterin. Ontegenzeggelijk concentratieverlies, Fraser zal blij zijn dat het nu gebeurt én dat het geen tegengoal opleverde. Verder speelde de defensie solide, gaf het weinig tot niets weg. Aanvallend resulteerde het niet meer in heel veel kansen, het duurde tot de 85e minuut voordat Rayhi bijna voor de 2-0 zorgde. Maar zijn poging ging rakelings over de goal. En in de laatste minuut was Dervisoglu onnavolgbaar, op het laatste moment werd zijn schot geblokt. Het slotoffensiefje van NEC leverde pardoes nog bijna de onverdiende gelijkmaker op in blessuretijd, maar de paal én Kortsmit voorkwamen het onheil. FC Twente won fortuinlijk bij de Eagles, waardoor het verschil nog steeds een gapend gat van 11 punten is. Door het verlies van Eagles staan we nu 4 punten op ze voor.

Volgende week vrijdag de uitpot bij Jong FC Utrecht in … de Galgenwaard. Jawel, een paar honderd fans in een naargeestig en desolaat decor. Maar ook daar zijn weer 3 puntjes te winnen. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos

 

 

About The Author

Related posts