VERSLAG Sparta-PSV | Kasteelheren laten publiek genieten en PSV ontsnappen

De 3e (thuis)wedstrijd in een week tijd. Zondag verdienden we minimaal een punt, maar trok FC Utrecht toch nog aan het langste eind. Woensdag wonnen we met een veredeld B-elftal van FC Volendam voor de beker en deze zaterdagavond kwam PSV naar Het Kasteel.

PSV zit in zwaar weer. Na dikke nederlagen tegen Utrecht en AZ en daarin ook nog eens 3 rode kaarten, verkeren de mannen van Van Bommel niet in hun beste fase. Tel daarbij op dat smaakmakers Malen en Bergwijn uit de roulatie zijn, en de minicrisis is compleet. Vooraf voelde een ieder dat dit wel eens een ideaal moment zou zijn om de Eindhovenaren nog meer pijn te doen.

Vóór de wedstrijd organiseerden we weer eens een corteo. Vanaf Café Brouwershuys liepen we de magische weg vanaf de Mathenesserdijk naar Het Kasteel, terwijl de avond viel en de pyrorook Spangen mistig maakte. Het leverde traditioneel fraaie plaatjes op.

 

Godzijdank was Bryan Smeets weer fit en hij mocht direct in de basis starten. Het gif en loopvermogen, het aanjagen en het afjagen, het zijn zeker op Het Kasteel -waar je de baas wilt en hoort te zijn- onmisbare eigenschappen. Dante Rigo moest daardoor weer genoegen nemen met een plek op de bank tegen zijn eigenlijke broodheer. Zoals er een contingent aan Spartaanse lampjes zijn binnen onze selectie: Abels, Faye, Rayhi, Laros Duarte en Piroe hebben het PSV-shirt gedragen, waarbij laatstgenoemde nog steeds eigendom is van PSV.

Het was overduidelijk met welke opdracht Fraser zijn mannen de wei in had gestuurd: er kort op zitten en druk naar voren geven, fel aangemoedigd door de Spartanen op de tribunes. Een heerlijke wissselwerking, die tot de laatste minuut van de blessuretijd doorging. Maar daarover straks meer. Toch was het PSV dat even aan de aandacht ontsnapte en oud-Spartaan Dumfries in de 7e minuut een voorzet zag geven op Gakpo, die net tekort kwam om binnen te knikken. Maar een minuut later kreeg Sparta een levensgrote kans. De bedrijvige Rayhi gaf een perfecte voorzet op Ache, die voor zijn man kwam. Hij tikte de bal op de binnenkant van de paal, achter de rug van Zoet stuitte hij weer het veld in.

De daaropvolgende 10 minuten waren ook voor de rood-witten uit West, daarna was het weer even de beurt aan PSV. Bruma schoot in kansrijke positie rakelings over. Het was één van de weinige keren dat het even kraakte achterin bij ons, waar Vriends en Mattheij heersten. Sparta was fel en wist telkens weer het middenveld en de verdediging van PSV te verrassen. Niet alleen de strijdlust was dik in orde, het combinatiespel zag er bij tijd en wijlen ook prima uit.

Nadat Rayhi halverwege de eerste helft het al voorzichtig had geprobeerd, was er in de 28e minuut een heerlijke Sparta-aanval, die voor de voeten van Smeets belandde. Hij punterde de bal richting Zoet, die de bal niet goed onder controle kreeg en voor de voeten van Ache tikte. Die kon de bal in de goal schuiven: 1-0!

PSV leek het even helemaal kwijt, vlak daarna werd Ache de diepte in gestuurd, hij schoot te gehaast naast. We kwamen amper meer in de problemen en haalden de rust met deze voorsprong.

Het zal gedonderd hebben in de kleedkamer van PSV, getuige de wijze hoe ze uit de kleedkamer kwamen. Directer spel, waarbij Doan en Ihattaren zich steeds tussen de linies begaven. En daar had Sparta het af en toe lastig mee. Na amper 10 minuten in de 2e helft kregen we de bal niet goed weg in de doelmond, Sadilek frommelde de bal achter de prima keepende Harush: 1-1.

De Eindhovenaren wilden erop en erover, maar Sparta bleef geconcentreerd verdedigen en waar het kon de aanval zoeken. En dat loonde 2 minuten na de gelijkmaker. Wederom een aanval om te smullen. Smeets draaide op het middenveld subliem weg van zijn tegenstander en bediende Ache in de diepte, die op zijn beurt de bal gaf aan de mee opgekomen Rayhi. In de korte hoek verschalkte hij Zoet: 2-1 en Het Kasteel explodeerde!

 

Een minuut later scheelde het een schoenmaat of de 3-1 was een feit. Dervisoglu bereikte bijna met een boogballetje Harroui, maar hij kon net niet bij de bal, oog in oog met Zoet. PSV ging alles of niets spelen en speelde vol op de aanval. Dat leverde enerzijds ook diverse kansen op via o.a. Doan, Gakpo en Bruma (lat), maar het zette ook de deur open aan de andere kant. Maar helaas deden we daar iets te weinig mee en speelden we het onzorgvuldig uit.

Toch waren we rond de 85e minuut nog het dichtst bij een treffer, tot 3 keer toe zelfs. Eerst kon Zoet redden na een solo van Harroui, even later probeerde Rayhi het met een vrije trap vanaf de zijkant. Waar iedereen een voorzet verwachtte, schoot hij ineens richting verre kruising. Zoet voorkwam de 3-1, met een uiterste krachtsinspanning tikte hij de bal over de lat. En weer een minuut later schoot Vriends de bal vanuit een afgeslagen corner hard op doel, Zoet redde wederom.

En omdat we de 3-1 maar niet maakten, bleef er hoop en geloof aan de andere kant om een nederlaag af te wenden. Terwijl de 3 minuten blessuretijd ingingen, schoot Gakpo van dichtbij de 2-2 binnen. Enorm zuur, we waren er zo dichtbij. Maar het was nog niet afgelopen, we moesten onze kop erbij houden om niet alles te verliezen. Letterlijk. Want bijna was Ihattaren in de allerlaatste seconde nog trefzeker. Zijn poeier ging rakelings over de goal.

We zagen een uitstekend Sparta, dat zichzelf wellicht had moeten belonen met een verdiende zege. Veel dikke voldoendes, met Auassar en Ache als uitblinkers.  Ze hingen in de touwen, maar we verzuimden de knock out uit te delen. Er was na afloop teleurstelling en trots. En die teleurstelling is een goed teken, net als in de Kuip hadden we ook nu tegen een topclub moeten winnen. Maar ook de trots. Op deze manier willen we onze spelers zien. Het liefst elke week. Laten we dat volgende week weer proberen, uit tegen Heerenveen op zaterdagavond. Heb jij je kaart al? Check www.spartakaartje.nl en steun onze jongens ook in Friesland. FORZA SPARTA!

 

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Proshots en Carla Vos

 

About The Author

Related posts