VERSLAG Sparta – RKC | Klinkende zege, prima teamprestatie met uitblinker Harroui

Na 2 zeperds tegen top-4 ploegen was het zaak om de uitstekende start van de eerste 4 wedstrijden alsnog een goed vervolg te geven. Menigeen was van mening dat zowel Ajax als AZ een paar maatjes te groot waren/zijn -geen schande- en dat we de draad tegen rodelantaarndrager RKC gewoon weer op zouden pakken.

De koperen ploert scheen weldadig op deze warme nazomeravond, de biertap en de veldsproeiers draaiden overuren om de dorstige kelen en het gortdroge veld van het nodige vocht te voorzien.

Ook deze thuiswedstrijd was weer stijf uitverkocht. Fraser kon niet beschikken over de zieke Veldwijk; Ache, Faye en Auassar keerden terug in de basis. Rigo werd daardoor weer naar de bank verbannen, naast de broertjes Duarte die helaas maar weinig aan spelen toekomen.

De eerste kans was na 5 minuten voor RKC, maar de ontsnapte Elbers schoot ruim naast. Maar daarna was het toch echt de beurt aan Sparta, dat naarstig op zoek ging naar de openingstreffer. Appie Harriou ging uitstekend door op rechts en bediende Dervisoglu, zijn poging belandde via de binnenkant van de paal weer in het veld. Vlak daarna weer Harroui met het voorbereidende werk, de poging van Smeets ging over.

In de 10e minuut belandde de volgende aanvalsgolf voor de voeten van Abels, de keeper van RKC tikte de bal sierlijk uit de kruising. Maar het verzet van RKC brak uiteindelijk toch vlak erna, Dervisoglu ging uitstekend door op links en bediende Smeets op maat: 1-0! De 2e goal van Smeets ooit in de eredivisie. Hoewel de eerste memorabeler was, mocht deze treffer er ook zijn. Na zijn 5 assists in de eerste 6 wedstrijden nu zijn eerste eredivisiegoal in het Sparta-shirt.

In het vervolg van de eerste helft probeerde RKC op zoek te gaan naar een antwoord. Het combineerde af en toe best aardig, maar het ontbeert ze simpelweg aan stootkracht voorin. De oud-Spartanen Bilate en Spierings stonden in de basis. Met name Bilate was balvast, maar werd niet in stelling gebracht. Spierings had iets na het half uur nog een speldenprik namens RKC, maar Coremans redde bekwaam.

Sparta profiteerde vooralsnog niet van de ruimte die het kreeg, schietkans Harroui eindigde in de 33e minuut in de handen van de keeper. Maar vlak voor rust was het dan toch raak. Uitblinker Harroui plaatste de bal prachtig op het hoofd van Ache: 2-0! Dat was tevens de ruststand.

Sparta schoot in de 2e helft uit de startblokken. Onder aanvoering van regisseur Smeets zette het RKC al vroeg vast. In de 47e minuut werd Ache op links diep gestuurd. Zijn uitstekende voorzet belandde op het hoofd van de duikende Dervisoglu. Een prachtige aanval leverde een schitterende goal op: 3-0! Voor de oudere lezers c.q. lezers met historisch voetbalbesef: een Bep Bakhuys-achtige goal.

En na een uur spelen ging uitblinker Harroui wederom goed door op rechts, zijn voorzet belandde voor de schietgrage voeten van Rayhi, die resoluut raak schoot: 4-0! Wat een weelde, met nog een half uur te spelen kon een ieder achterover leunen en genieten van het bij tijd en wijlen prima spel van de rood-witten.

Al vaker gezegd en geschreven, wat geeft het toch een trots en extra dimensie dat onze eigen jeugd het hart vormt van het team. Dat ook in de eredivisie jongens als Dervisoglu, Harroui en Ache belangrijk en bepalend zijn. Bij alle goals waren ze betrokken. Het is te hopen dat Halil inderdaad het seizoen bij Sparta mag afmaken, zoals de geruchten al enige tijd de ronde doen.

Het laatste half uur had ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Spanning was er niet meer, Sparta schakelde een tandje terug. Het was aan Coremans te danken dat RKC geen eretreffer maakte, hij was alert bij pogingen van Elbers en Spierings. De ingevallen Piroe was nog het dichtst bij de 5-0, maar zijn poging verdween in het zijnet.

Een prima teamprestatie tegen weliswaar een zwak RKC, maar op papier win je alleen maar een wedstrijd als de tegenstander niet komt opdagen. Met als uitblinker Harroui, maar ook Lassane Faye verdient een compliment. Het signaal van vorige week, toen hij op de bank moest plaatsnemen, leek aangekomen te zijn. Op een enkel slaapmomentje na, speelde hij prima. Verdedigend degelijk, aanvallend schakelde hij zichzelf regelmatig in en had hij een paar fijne crosspasses op maat.

Het hoekvak kreeg de rest van de tribunes goed mee, een prima sfeer! Mede ook dankzij de support in het hoekvak van de jonge voetballers van Onder 17 van Sparta, met de trainers Ruben den Uil en Michel Breuer. Het ‘Breuer in Oranje’ schalde regelmatig door het stadion. Grote klasse!

Met 11 punten uit 7 wedstrijden hebben we een uitstekende start, die we volgende week zaterdag in Sittard een vervolg kunnen geven. Er zijn op dit moment zo’n 200 kaarten verkocht, maar dat moeten er natuurlijk véél meer worden. Ga naar www.spartakaartje.nl of vanaf dinsdag naar de fanshop, en steun Sparta tegen Fortuna in Sittard! ‘Waar je ook speelt, het maakt niet uit. Op Het Kasteel, en ook uit’! FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Proshots

 

 

 

About The Author

Related posts