VERSLAG Sparta-RKC | Veerkrachtig Sparta boekt 3e zege op rij

Na 2 zeges op rij met liefst 10 gescoorde doelpunten kwam deze avond RKC Waalwijk naar Het Kasteel. De opponent uit ‘Wolluk’ heeft de laatste jaren opvallend veel oud-Spartanen in de gelederen. Momenteel spelen Stijn Spierings en Roland Bergkamp er, is Fred Grim de trainer en zet Steef Nieuwendaal zich in voor de commercie. Geel-blauw met een vleugje rood-wit.

Fraser lijkt de juiste basis-elf gevonden te hebben, voor de 3e keer op rij dezelfde opstelling in een 4-4-2 variant. Dat betekende wederom geen basisplek voor Drenthe en Vriends, maar zij zullen ongetwijfeld nog hard nodig zijn. Een luxe om deze jongens op de bank te hebben. Een kleine 9.000 Spartanen waren er afgekomen op dit duel, verwachtingsvol na 2 klinkende overwinningen. Mathematisch kunnen we nog steeds kampioen worden, maar 11 punten lijkt onoverbrugbaar. Laten we eerst maar naar onszelf kijken en zoveel mogelijk proberen te winnen. Mocht Twente de druk voelen, geen schandelijke pingels krijgen en de komende weken het overwinningsaureool kwijt zijn, dan kloppen we keihard op deur.

Sparta begon redelijk aan de wedstrijd, maar het was niet zo verbeten als vorige week zondag toen het de tegenstander afjoeg en het veel energie stak in de wedstrijd. Toch was het Rayhi die al na 5 minuten een eerste kans kreeg, de keeper redde bekwaam. Binnen de 10 minuten een nog grotere kans, toen wederom Rayhi zijn poging van dichtbij ternauwernood gered zag worden. De ministorm ging liggen en dat bood RKC de mogelijkheid om halverwege de eerste helft voor het eerst gevaarlijk te zijn. Verkeerd dekken van Abels gaf Sow, de spits van RKC, de mogelijkheid om de bal op de paal uiteen te zien spatten. Binnen het half uur vielen er nog 3 kansen voor Sparta te noteren, Veldwijk kopte net naast, Rayhi had wederom pech toen hij de keeper op zijn weg vond en Dervisoglu schoot de bal net naast. Waar Sparta een voorsprong verdiende kreeg RKC haar 2e kans uit een hoekschop. Sow bestrafte onoplettendheid in de Spartaanse defensie: 0-1. Wat daarbij opviel is dat Saeys, die net iets kleiner dan de cornervlag is, provoceerde richting de Spartaanse aanhang. Wanstaltig gedrag, waar wat mij betreft de gele kaart op staat. Geen wapenfeiten meer voor de rust, rust 0-1.

Na de rust speelde Sparta richting de Denis Neville-tribune. De RKC-keeper, tot dan toe de uitblinker, blonk ook uit in ellenlang tijdrekken. Zijn goed recht, de scheidsrechter trad er echter niet tegen op. Vlak na rust alweer een kans voor Rayhi, maar wederom was keeper Vaessen de baas. Net als 10 minuten later, eentonig genoeg was het weer Mo Rayhi. En Veldwijk? Was minder aanwezig dan de week ervoor, was aan het zwemmen voorin maar werkte hard. Na een uur kwam Drenthe in de ploeg voor Deroy Duarte. Vlak daarna was er een kans voor RKC, maar de prima keepende Kortsmit maakte de poging onschadelijk van Hansson. Een prima speler overigens, Dabo had er zijn handen vol aan. Twintig minuten voor tijd mocht El Kachati invallen voor Veldwijk. Een spits er uit voor een spits bij een 0-1 achterstand, later zou Fraser uitleggen dat hij een ander type wilde brengen. Het publiek, dat de spelers hartstochtelijk bleef aanmoedigen, begreep er niet veel van. In de 78e minuut kregen we een vrije trap op ruim 20 meter van het doel. Vrije trappen en Laros Duarte, een heerlijke combinatie. Hij plaatste de bal prachtig in het doel, 1-1! Het Kasteel ontplofte, er was nog ruim 10 minuten om de overwinning binnen te slepen.

Sparta zette een offensief in, RKC verdedigde maar kwam er af en toe ook gevaarlijk uit. In de 83e minuut leek Auassar de 2-1 binnen te koppen, maar de paal en keeper Vaessen voorkwamen een zekere lijkende voorsprong. Vijf minuten voor tijd kwam Vriends als stormram in het veld voor Harroui. Opmerkelijk, omdat Veldwijk een kwartier ervoor juist van het veld was gehaald. Vlak daarna had Dervisoglu zowel de 2-1 als een assist op de schoen, maar hij stuitte op de keeper, terwijl hij Drenthe had moeten aanspelen, die zo vrij als een vogel stond. Maar in de 88e minuut was daar toch de beloning voor een strijdend en veerkrachtig Sparta. Rayhi slingerde de bal voor en Dervisoglu kopte binnen: 2-1!!! In blessuretijd had hij ook de 3-1 nog kunnen maken, maar zijn schot ging net voorlangs.

Sparta boekte de 3e zege op rij en kwam op 9 punten van FC Twente, dat gelijkspeelde bij Roda. Volgende week wacht de uitwedstrijd bij FC Eindhoven, kaarten zijn te koop via www.spartakaartje.nl en in de fanshop. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Yannick Verhoeven en Carla Vos

About The Author

Related posts