VERSLAG Sparta-TOP Oss | Wanprestatie op het veld, eerbetoon op de tribune aan Dick van Putten

Doordat FC Twente afgelopen vrijdag fortuinlijk thuis van Telstar won, was het voorafgaand aan Sparta-Telstar een gelopen koers. Had Twente verloren, dan konden we het verschil tot slechts 4 punten terugbrengen. Nu restte er de opdracht om het verschil weer naar 7 punten te brengen. Met nog 4 wedstrijden na deze speeldag een schier onmogelijke opdracht. Het verschil met plek 3 is ook dusdanig dat we redelijk stevig op de 2e plek staan.

Fraser had voor vrijdagavond gemeld dat hij de uitslag van Twente-Telstar zou afwachten, om daarna pas zijn opstelling te bepalen. Spelers met kleine pijntjes liet hij zodoende op de bank beginnen op deze fraaie zondagmiddag, waar ruim 9.000 Spartanen kwamen opdraven. Veldwijk stond aanvankelijk in de basis, maar haakte ziek af. Dervisoglu was zijn vervanger. Laros Duarte en Lassane Faye begonnen op de bank, Drenthe en Harroui waren de vervangers.

Al in de 4e minuut kreeg Sparta een goede kans, maar Rayhi schoot over. Maar even later was het wél raak, Deroy Duarte pegelde hard raak: 1-0. Sparta had iets meer de bal, maar werd de daaropvolgende 10 minuten niet gevaarlijk. In de 20e minuut moest Rayhi naar de kant om behandeld te worden. Op het moment dat we heel even met 10 man stonden, profiteerde TOP Oss. Een vrije trap van Smeets werd wel tegengehouden door Kortsmit, maar hij bokste de bal precies voor de voeten van een Ossenaar. Die benutte het buitenkansje: 1-1. Rayhi moest definitief het veld verlaten, Duplan was zijn vervanger. Iets na het half uur leek TOP op voorsprong te komen, maar Kortsmit redde. Vervolgens was het weer de beurt aan Sparta, dat in de laatste minuten voor rust 3 behoorlijke kansen kreeg om weer op voorsprong te komen. Eerst was het Duarte die bijna voor zijn én Sparta’s 2e goal zorgde, daarna was Duplan heel dichtbij maar zijn schot ging over en vlak voor rust dwong Dervisoglu de TOP Oss-keeper tot een redding. Het waren Spartaanse stuiptrekkingen in een weinig verheffende eerste helft. Rust 1-1.

De eerste 20 minuten na rust gingen geruisloos voorbij, zowel op het veld als op de tribunes. Alsof iedereen op de 66e minuut had gewacht. De minuut, waarin oer-Spartaan Dick van Putten herdacht werd met een waardig eerbetoon. Spandoeken en een klaterend applaus vielen hem ten deel. Een echte rood-witte, decennia lang zich ingezet voor zijn club, samen met zijn vrouw Annemarie. Die ontviel hem ruim 2 jaar geleden, afgelopen week mocht Dick eindelijk naar zijn Annemarie. Zoals Deelder ooit dichtte: als er een hemel is, dan zal je zien dat de hemelpoort verdacht veel weg heeft van Het Kasteel. Rust zacht Dick, rood-witte kanjer.

De wedstrijd kwam direct daarna weer op gang, oud-Spartaan Dogan was dicht bij de 1-2, maar Kortsmit voorkwam dat. En toen, 20 minuten voor tijd, besloot Fraser in al zijn wijsheid om de ingevallen Duplan weer te vervangen voor Laros Duarte. Fraser zou hem gewisseld kunnen hebben omdat hij niet zo lekker in de wedstrijd zat. Een stuk of 8 anderen had hij ook dan best kunnen vervangen. Een andere mogelijkheid zou een tactische kunnen zijn. Dat zal allemaal best, maar hij gaf al eerder aan spelers te sparen voor deze wedstrijd. Tikkeltje tegenstrijdig wel. Het neigt naar karaktermoord. Iemand die altijd een voorbeeld is, zowel binnen als buiten het veld. Zich verzoend heeft met sporadische reservebeurten. Die ga je toch niet in een onbeduidend potje in de 20e minuut laten invallen, om hem er vervolgens in de 70e minuut weer uit te halen?! Allez Duplan! Merde.

En alsof de duvel ermee speelde, de minuten erna counterde TOP Oss naar 1-2 en 1-3. Eerst was het Bryan Smeets die de bal ontving van zijn eigen keeper en het hele veld mocht oversteken, een minuut later was er wanorde in de Spartaanse defensie. Smeets stuitte op Kortsmit, maar wederom liet hij de bal los richting een Ossenaar. Deze keer was het Dogan die ervan profiteerde. In een paar minuten tijd vergooide Sparta zo de hoop op een goed resultaat. Door besluiteloosheid, lamlendigheid en zonder de absolute wil om te winnen. Natuurlijk, de druk is er even van af. En dat is misschien wel prettig richting de play offs. Maar in de 2e helft zakte een flink aantal spelers door de ondergrens heen. Ook de trainer, die hiervoor verantwoordelijk is. Sparta probeerde nog wel wat, maar verder dan een schot van Drenthe kwam het niet. En het werd nog erger, de discipline leek volledig zoek bij Sparta. Dogan dolde er wat op los en mocht zelfs de 1-4 maken. Even later werd hij gewisseld en kreeg hij het welverdiende applaus van het thuispubliek.

Waar het begin nog redelijk was en het verloop van de eerste helft matig, daar was de 2e helft een beschamende vertoning. Gelukkig gebeurt het nu, zo kan je het ook bekijken. Een lange ongeslagen serie van liefst 9 wedstrijden kwam zo ten einde. Vrijdag komt Helmond Sport op bezoek. Nog 4 wedstrijden om het vertrouwen te herwinnen richting de play offs.

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos en Mischa Keemink (WaterwegSport)

 

About The Author

Related posts