VERSLAG Sparta-VVV | Dikverdiende zege na een magnifieke 2e helft op een kolkend Kasteel

De eredivisie weer terug op Het Kasteel! En dat nota bene op een vrijdagavond… Een Spartaan haalt er z’n schouders voor op, het laatste decennium is de vrijdagavond eerder regel dan uitzondering geweest.

Dat Sparta leeft en de laatste jaren telkens weer groeit in aantrekkingskracht, is de laatste weken nog maar weer eens bewezen en benadrukt. Met de eredivisie als extra katalysator. De vraag naar kaarten voor zowel thuis- als uitwedstrijden groeit explosief; de thuiswedstrijden tegen zowel VVV als Ajax waren al rap uitverkocht, voor die tegen RKC van eind september (!) zijn nog slechts een paar honderd kaarten te koop. En afgelopen week werd bekend dat we inmiddels 8.000 seizoenkaarten hebben verkocht, een RECORD! Tel daarbij op dat we vorige week 1200 man meenamen naar de Kuip en dat de uitpot tegen ADO van komende zaterdag op enkele tientallen kaarten -haast u!- ook uitverkocht is. Spartanen kunnen vloeken en tieren wanneer het tegenzit, en extreem trots zijn wanneer het goed gaat.

VVV Venlo won vorige week thuis van RKC Waalwijk, na een bedroevende 1e en een prima 2e helft. Zowel Sparta als VVV konden dus tijdelijk koploper worden in de eredivisie (ik zet het er af en toe maar bij, alsof we sinds eind mei in een droom zijn beland).

Halil Dervisoglu rondde afgelopen week zijn transfer af naar Brentford, maar blijft het komende half jaar gelukkig nog bij Sparta. Hij was net op tijd terug uit Londen om bij de groep aan te sluiten en zelfs in de basis te starten. Net als een aantal maanden geleden, toen hij tussen 2 oefenpotjes van Jong Turkije, voortijdig het vliegtuig naar Rotterdam nam omdat hij spelen met Sparta veel belangrijker vond. Er circuleren nog wel eens verhalen dat hij het niet altijd zo nauw neemt met de discipline, maar het tekent toch wel een prof en vooral de liefhebber wanneer je dit doet. Een flegmatieke, onberekenbare speler. Ook buiten het veld.

Fraser hield vast aan dezelfde basisspelers als de week ervoor, toen we dichtbij een zege waren in de Kuip. Wederom dus zonder Veldwijk en de gebroeders Duarte. Ook talent Dante Rigo moet nog geduld hebben. Razend benieuwd of we de prima prestatie van vorige week een vervolg konden geven. Sparta startte voortvarend en was binnen de minuut al dicht bij de 1-0, maar Ache tikte de bal rakelings naast. Tien minuten later meldde VVV zich aan de overkant, Van Ooijen schoot maar net naast. En na een kwartier spelen was Dervisoglu dicht bij de 1-0, na een schitterende aanval. Sparta beloonde zichzelf niet in dat eerste, goede kwartier waarna VVV wél de leiding nam in de 20e minuut. Van Ooijen schoot onberispelijk raak uit een vrije trap, 0-1. Wat volgde was een kwartier waarin Sparta het plots moeilijk had. Was het een mentaal tikkie? Of voetbalde VVV ineens gemakkelijker, geruggesteund door de voorsprong? In deze fase was Sparta slordig in balbezit en speelde het in een te traag, besluiteloos tempo. Het duurde tot de 36e minuut, voordat Sparta zich weer meldde bij de goal van VVV. En de 1-1 hing letterlijk in de lucht, Ache kopte kiezelhard op de lat uit een corner van Rayhi. En vlak voor rust wilde Harroui al juichend weglopen na een prima actie en dito schot, maar de keeper voorkwam de gelijkmaker met een uiterste krachtsinspanning.

De 2e helft voetbalde Sparta richting de Denis Neville-tribune, extra reden om de rood-witten nog harder naar voren te schreeuwen. Het duurde een minuut of 10, maar daar was de gelijkmaker. Mattheij stuurde Dervisoglu de diepte in, met een individuele actie stuurde hij een tegenstander het bos in en schoot knap raak in de lange hoek: 1-1! Het gaf Sparta vleugels, het wilde erop en erover. En 5 minuten later was het wederom raak. Harroui zette goed door op rechts -waarbij menig scheidsrechter voor een overtreding zou hebben afgefloten- en gaf een afgemeten pass op Ache, die van dichtbij kon binnentikken: 2-1! De VAR bekeek de beelden nog eens, maar was zowaar een keer onze vriend. GOAL!

VVV had tot dan toe de voorsprong en later de gelijke stand verdedigd en moest nu wel naar voren voetballen. Dat gaf Sparta meer ruimte, waar we aanvankelijk niet genoeg mee deden. Smeets was trefzeker, maar zijn poging ging net over de kruising.

Onder aanvoering van onze vice-aanvoerder was Sparta in de 2e helft duidelijk de baas op Het Kasteel. Niet alleen maakte hij vuile meters en werkte hij zich het snot voor de ogen, hij verdeelde het spel ook nog eens en zag vaak de goede oplossing. Een harde werker met een woeste uitstraling, die ook nog eens goed kan voetballen … de ideale Sparta-voetballer die al snel de rood-witte harten heeft gestolen. Het ‘He’s here, he’s there, he’s fucking everywhere, Bryan Smeets!’ rolde steeds luider vanaf de tribunes. De song, die voor het eerst én laatst gezongen werd in de jaren ’90 voor Arjan van der Laan, komt hem toe. Een paar minuten later, in de 83e minuut om precies te zijn, bekroonde Smeets zijn prima 2e helft met een puntgave assist op het hoofd van de eveneens uitstekend spelende Harroui. Onze Appie kopte de bal diagonaal in de lange hoek, een prachtig uitgevoerde treffer: 3-1 en de buit was binnen!

‘Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!’ galmde het door Spangen. De ingevallen Veldwijk was vlak voor tijd ook nog eens trefzeker, nadat hij eerst nog een grote kans had gemist was het nu wel raak met het hoofd: 4-1. Bijna zorgde Smeets in blessuretijd nog voor de 5-1, maar zijn poging ging net naast.

Een wisselvallige eerste helft, gevolgd door een sublieme 2e waarin we passie en werklust met goed voetbal combineerden. Voor minimaal één etmaal ook nog eens koploper in de eredivisie, reden genoeg voor menig Spartaan om de stand op teletekst op social media vast te leggen. Want een Spartaan heeft dikwijls met tegenslag te maken, maar wanneer het dan crescendo gaat vieren we maar wat graag onze successen.

Volgende week zaterdag wacht de uitwedstrijd in Den Haag tegen ADO, aanvang 18:30 uur. Er zijn op moment van schrijven nog slechts zo’n 50 kaarten, haast je dus naar www.spartakaartje.nl of de fanshop! FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos en ProShots

About The Author

Related posts