VERSLAG Telstar-Sparta | Laf toevalsvoetbal levert schamel puntje op

Telstar-uit. Een waaigat van jewelste met 3 tribunes en open hoeken. In januari niet echt een awayday om naar uit te kijken. Aan de andere kant, een compact uitvakje heeft ook wel z’n charme. Zo’n 200 Spartanen worstelden zich door de regenachtige vrijdagavondspits naar Velsen. Bij aankomst broodjes bal en rookworst. Dikke pluspunten. Daarentegen geen bier. Gigantisch minpunt.

Fraser had dezelfde basisopstelling als vorige week tegen Roda JC in gedachten, ware het niet dat Dabo wederom geblesseerd was. Dirk Abels maakte daarom zijn basisdebuut. Wederom dus geen plek voor Abdou Harroui in de basis, de stabiele jongeling van de eerste seizoenshelft. Onbegrijpelijk.

Aarzelend begin van beide kanten, het eerste kwartier speelde de wedstrijd zich vooral op het middenveld af. Maar plots kwam Telstar iets na het kwartier op rechts goed door. Kortsmit redde nog bekwaam, maar bij de rebound stond Abels op rechts te slapen. De instormende Telstar-speler schoot raak: 1-0. Sparta moest nu de schroom wel van zich afgooien en probeerde dat dan ook. Het resulteerde een paar minuten later al in de gelijkmaker. Dervisoglu werd op 20 meter van het doel neergelegd, Drenthe schoot de vrije trap keurig binnen: 1-1. Er ontspon zich een gelijkopgaande wedstrijd gaandeweg de eerste helft, met over en weer wat kansjes. Maar wat vooral opviel was dat er onnoemelijk veel verkeerde passes verstuurd werden. Deels misverstand, deels onkunde. Met name van achteruit, waar Vriends wél weer een voldoende haalde. Auassar verstuurde 1888 lange ballen richten Veldwijk & co, maar hij werd zelden bereikt. Waarom die laffe lange bal? Rondspelen, driehoekjes. We hebben er de spelers voor. Nota bene tegen de nummer 15. Maar ja, een uitwedstrijd. En daarin zijn we niet zo heel goed zeg maar. Understatement. Toch waren er ook voorzetten of passjes die wél aan kwamen. Zo hadden Rayhi en Veldwijk pech in de afronding en kwam laatstgenoemde vlak voor rust een teenlengte te kort om de 1-2 binnen te tikken.

Na rust moest het tempo aanmerkelijk hoger om Telstar echt in verlegenheid te brengen. Vlak na rust was Veldwijk er al dicht bij, maar zijn poging ging over het doel. Vlak daarna kreeg Drenthe een gele kaart, de irritatie was merkbaar bij hem. Het werd een wedstrijd in een wedstrijd met wat tegenstanders, en uiteindelijk ook het thuispubliek. De ervaren Drenthe is een gifkikker, en dat is een eigenschap die hem ook zo ver heeft gebracht. Maar hier zou hij boven moeten staan, je niet zo uit de tent laten lokken joh! Halverwege de 2e helft kwam Abdou Harroui dan eindelijk in het veld voor de tegenvallende Dervisoglu. De invalbeurten van Halil waren doorgaans hoopvol en vaak succesvol, zijn basisoptredens pakken een stuk minder uit. We verdienden in die fase een penalty, want Abels werd vol in de rug gelopen. Scheidsie woof het arrogant weg. El Kachati kwam even later ook nog voor Rayhi, bij wie ook weinig lukte. Ook de gebroeders Duarte hadden een offday, waardoor er dus weinig creativiteit aanwezig was. Harroui verstopte zich niet en liet in ruim 20 minuten meer zien dan menigeen de hele wedstrijd. Een dikke pluim voor ‘Appie’, want als je je zo ontwikkelt hebt in de eerste seizoenshelft en je hebt je zo ontpopt als stabiele basisspeler, dan moet je mentaal van goede huize komen om moeiteloos in te vallen vanaf de bank. Vanaf vrijdag weer in de basis, dat lijkt toch echt het geval. Anders is Fraser de weg definitief kwijt.

Waar je hoopt en eigenlijk verwacht dat Sparta vol voor de winst zou gaan, was het Telstar dat vol bravoure de middenlijn telkens overstak met de snelle voorwaartsen. Maar ze staan niet voor niets zo laag op de ranglijst, het enthousiasme was aandoenlijk maar het sorteerde niet veel effect. En als ze er wél goed doorheen kwamen, stond Kortsmit zijn mannetje met een paar goede reddingen. Sparta kwam amper tot kansen, schrijnend om te zien. In de 80e minuut de 2e (!) kans in de 2e helft, Veldwijk schoot hard maar via de keeper verdween de bal naast de goal. Dat was het wat kansen betreft, zeer matig. Maar we verdienden de overwinning niet, daarvoor speelden we te laf en puur toevalsvoetbal. We schreven vorige week over die geweldige eerste helft tegen Roda, die potentie hebben we dus … dan is het onverteerbaar dat we een week later zo in de steek gelaten worden met een vertoning waar je het schaamrood van op de kaken krijgt.

Bijna kregen we nog het deksel op de neus in de laatste minuut, maar Telstar faalde door de geboden kans naast te tikken, nadat Kortsmit de bal los liet. Een ketsertje, dat godzijdank niet werd afgestraft. De focus nu op Volendam-uit, waar al bijna 250 kaarten voor zijn verkocht. De dijk op vanaf 14:00 uur (eerder mag niet van de bloednerveuze lokale driehoek), een visje happen, en biertjes drinken in Café Centraal. Prima plan. En in de avond dan eindelijk de eerste 3 punten na de winterstop. Dat zou de dag compleet maken. Sparta naar vóóóóóruhhhh!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. ProShots

About The Author

Related posts