VVV Venlo- Sparta Rotterdam (3-0)

EEN WEDSTRIJD MET TWEE GEZICHTEN

Eindelijk! Eindelijk was het 12 augustus, de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. In de voorbeschouwing op het nieuwe seizoen waren er de gebruikelijke bespiegelingen vooraf, voor wat ze waard zijn. Vandaag was de eerste, echte graadmeter en waren er 3 peperdure punten te verdienen. Ja, nu al zijn de punten duur, want met het programma in augustus met achtereenvolgens VVV-uit, PEC Zwolle-thuis en NAC-uit moeten er minimaal 5 of 6 punten gehaald worden om niet direct achter de feiten aan te lopen.

Ruim 350 Spartanen hadden de moeite genomen om naar Limburg af te reizen en in het uitvak plaats te nemen. Een uitvak dat nog steeds voorzien is van hoge hekken, waardoor het zicht belabberd en schandalig is. Dat lijkt enerzijds logisch, aangezien er thuispubliek zit onder het uitvak. Anderzijds zou het van klantvriendelijkheid getuigen om het uitvak naar beneden toe te trekken, dan ben je daar van af. Daarnaast was er wel autovervoer mogelijk, maar mocht je niet met de trein reizen en/of de stad in. Voor de thuisvakken was er echter volledig vrije verkoop, waardoor er ook wat Spartanen voor die mogelijkheid kozen. Enfin, wat normalisatie en gastvrijheid betreft zijn er nog wat stappen te maken.


Over stappen maken gesproken. Na de terugkeer en de handhaving in de eredivisie afgelopen seizoen, is ook het 2e seizoen van levensbelang met handhaving wederom als voornaam doel.

Sparta startte de wedstrijd met de nieuwelingen Chabot, Dobson en Volas in de basis. We begonnen de wedstrijd vrij aardig, zonder echt grote kansen te krijgen. Maar het veldspel was de eerste helft in orde en dat gaf vertrouwen voor de rest van de wedstrijd. VVV deed er weinig voor onder en speelde vooral op de counter. De grootste kans was voor Sparta en ontstond na een prima aanval, waarbij Floranus een panklare voorzet op het hoofd van Volas deponeerde, die de lat raakte. Diezelfde Floranus werd even later flink onderuit geschoffeld en waar velen dachten aan een gele of zelfs rode kaart, volstond scheidsrechter Kamphuis slechts met een waarschuwing. Nou, reken maar dat-ie nu gewaarschuwd was. Vlak voor rust probeerde VVV het met een afstandsschot dat recht door het midden ging, Kortsmit verkeek zich er echter op en dook over de bal heen. Een domper en totaal onnodig. Ruststand derhalve 1-0.

Een teleurstelling vlak voor rust, maar we hadden immers nog 45 minuten om de achterstand om te buigen. Maar hoe wij uit de kleedkamer kwamen, was een parodie op profvoetbal. Alsof de achterstand vlak voor rust verlammend had gewerkt. Binnen een paar minuten mocht VVV al een paar grote kansen noteren en dat zou toch een enorme waarschuwing moeten zijn. Niets was minder waar, want vlak daarna kreeg Tissoudali de bal in de scrimmage voor z’n voeten en liet Kortsmit in de korte hoek via de paal kansloos. Chabot zag er in dat duel niet goed uit, en zo waren en weer meer momenten en duels waarin hij er onbeholpen uit zag. Zijn imposante lengte en markante kop staan in schril contrast met wat we zaterdagavond op het veld te zien kregen. Natuurlijk, het is nog een tiener maar dat zijn Floranus en de inmiddels vertrokken Van Drongelen ook… Of het nu een overdreven bewijzingsdrang was of lompheid, diverse domme overtredingen zorgden er in de 2e helft zelfs voor dat hij uit het veld gestuurd werd na z’n 2e gele kaart. En die 2e gele kaart zagen de meeste supporters in het uitvak van mijlenver aankomen, raadselachtig waarom Pastoor niet wisselde en bijvoorbeeld Bart Vriends in bracht. Na de 2-0 zat VVV in een zetel en leunde het heerlijk achterover. Het liet de bal aan Sparta, dat de bal rondtikte tot aan ‘de 16’ waarna het vaak strandde. Besluiteloos en met weinig overleg en creativiteit. Alhaft is een groeibriljantje en een groot talent, waar we hopelijk nog veel plezier aan gaan beleven. Maar gisteren lukte er vrijwel niets, en dan is het onbegrijpelijk dat Loris Brogno op de bank zit en er zelfs niet eens in kwam. Niet alleen onbegrijpelijk, maar ook niet te verkopen aan je hondstrouwe supporters. Ik heb Alex Pastoor als vakman hoog zitten, maar dit soort persoonlijke vetes hangen boven de club. En niemand is groter dan de club. Iemand met zulke kwaliteiten negeren en ook nog een poos laten warmlopen, terwijl je eigenlijk weet dat je ‘m niet laat invallen, dat is op z’n zachts gezegd niet zo netjes. En natuurlijk zal hij zich wel eens rebels hebben gedragen of was hij niet geheel fit, maar een speler als Loris heeft gogme, lef en kan ook nog eens een klootzak zijn in het veld. Iets dat zaterdagavond ernstig ontbrak. Dat Breuer de beste man van het veld was, zegt eigenlijk wel voldoende. Daarbij moet ook vermeld worden dat de nieuwe spits, Dalibor Volas, een aardig debuut kende. Hij had pech met die ene kopbal op de lat, en was verder een fijn aanspeelpunt door heel balvast te zijn. De andere nieuweling, Dobson, liet bij vlagen zien wat hij kan maar grossierde ook in balverlies de 2e helft. Zijn laatste balverlies leidde in blessuretijd nog een tegentreffer, waardoor we met 3-0 teleurgesteld afdropen.

Zijn er dan verder nog wel positieve punten te benoemen? Zeker! De invalbeurt van Deroy Duarte kon een ieder zeer bekoren. Binnen een minuut liet hij een doelgerichte actie zien en schoot in de draai hard op de vuisten van de keeper, en even later bereikte een fraaie steekpass een andere invaller, Ragnar Ache, die helaas een overtreding maakte. Wat goed is, komt snel. Wat mij betreft mag hij zondag de plek innemen van Stijn Spierings. Breuer en Sanusi waren de besten aan de kant van Sparta, te hopen is dat Sanusi deze maand behouden blijft voor Sparta.

null

Conclusie: de eerste helft was er tot aan de goal van VVV niets aan de hand en het spel zelfs zeer behoorlijk, het verval na de rust was zorgwekkend. En wellicht is het dan goed dat deze zeperd juist nu plaatsvindt, zodat de benodigde spelers zo snel mogelijk gehaald kunnen worden. Want dat dat nodig is, staat als een paal boven water! Directe versterking, directe kwaliteit is nodig. En met de miljoenen die onlangs zijn binnengehengeld, kunnen we ons ook niet meer verschuilen achter het feit dat spelers onbetaalbaar zijn. Het is hoogste tijd voor een echte kwaliteitsinjectie en het rehabiliteren van Loris Brogno.

De kop is er af. Zondag nieuwe speelronde, nieuwe kansen. Met de borst vooruit. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

null

About The Author

Related posts