PEC Zwolle – Sparta (0-3)

PEC Zwolle dat in 2012 promoveerde en daarna een serieuze kracht in de Eredivisie en beker bleek te zijn zou voor Sparta in navolging van Ajax een pittige volgende tegenstander zijn. Helemaal uit, clubs als Feyenoord, sc Heerenveen en AZ wisten vorig seizoen in het IJsseldeltastadion niet te winnen. Maar Sparta…

01

In de Eredivisie gaan we het niet al te vaak meemaken, maar de facto was er vrij vervoer naar de hanzestad, wat door deze jongens werd benut.

02

Hoewel de bus voor de hier afgebeelde heerschappen in deze verre uitwedstrijd ook wel zo praktisch was…

03

…doch niet altijd even veilig bleek.

05

Na 6 jaar Sportpark Schoonenberg, De Vliert en het destijds zo ‘idyllisch’ genaamde Mitsubishi Forkliftstadion is dit toch wel weer andere meuk.

06

Maargoed, Spartanen op zowel het veld als in het uitvak moesten weer vol aan de bak… en dat lukte ook, de sfeer zat er van begin af aan al goed in.

07

Dit ondanks het ietwat tegenvallende aantal van exact 203 meegereisde supporters. Vorig seizoen in de Jupiler League lag dat aantal bij vrijwel elke uitwedstrijd (veel) hoger. Is het omdat de kansen om een feestje te vieren op dit niveau lager ligt? Is het omdat 3 tientjes voor een (verre) uitwedstrijd werkelijk zo verschrikkelijk duur is? Is het omdat veel mensen nog op vakantie zijn? Laten we maar van het laatste uitgaan.

Maar beter vinden meer Spartanen de weg naar Enschede over een kleine 2 weken dan naar Zwolle het geval was. Wat ongetwijfeld zal lukken aangezien de toegang dan vrijwel gratis zal zijn en we nu weten dat Sparta uitwedstrijden tegen lastige tegenstanders kan winnen iedereen ineens van vakantie terug is.

08

Sparta en PEC Zwolle begonnen beiden met veel strijd aan de wedstrijd, al was wel gauw duidelijk dat de thuisploeg het spel bepaalde en dat Sparta anticipeerde op de counter. Wij hebben het nagezocht: balbezitverhouding PEC/Sparta 63%/37%. Zwolle viel dan ook veel vaker aan en creëerden daarbij iets vaker kansen dan Sparta.

09

Maar door de onscherpte voorin bij de mannen van Ron Jans en dat de mannen van Alex Pastoor efficiënter afwerkten, was het juist Sparta dat door Loris Brogno vlak voor rust op voorsprong kwam en zo met een lekker gevoel richting kleedkamer kon.

10

Zij zaten er iets natter bij. Het witte spandoek iets rechts van het midden leest: “De Ridders van de IJssel”. Voorlopig moesten die ridders buigen voor de Spartanen van Het Kasteel. Maar we waren er nog niet. Sparta speelde weliswaar met vertrouwen, maar er waren nog 45 minuten te gaan. Eén tegengoal en heel Zwolle leeft weer op en krijg je een heel andere wedstrijd.

11

Maar PEC bleek lek, en Sparta rondde het weer knap af, ditmaal in de persoon van Craig Goodwin, die de bal fraai over de aan de grond genagelde keeper schepte. Het uitvak ontplofte en de Australiër hoorde prompt “Goodwin’s on fire, your defence is terrified” uit het vak galmen. Vanaf dat moment kwam Sparta eigenlijk niet echt meer in de problemen, op wellicht de afgekeurde goal van Zwolle na iets voor dit moment, maar beelden wezen uit dat er inderdaad sprake was van buitenspel en die goal terecht afgekeurd was.

12

Wat PEC Zwolle ook probeerde, die bal wilde bij hun er simpelweg niet in, terwijl Sparta in de persoon van wederom Brogno het slotakkoord tekende en de bal letterlijk het doel in kon lopen. Hoewel men vooraf gematigd positieve verwachtingen had van deze wedstrijd, zullen niet veel Spartanen vooraf gedacht hebben dat we in Zwolle met deze royale cijfers zouden winnen.

14

Nog een kanttekening bij deze wedstrijd: scheidsrechter Kamphuis. Sparta liep wel heel makkelijk tegen de 5 gele kaarten aan. Maar ook Zwolse supporters zouden her en der kun beklag over deze man kunnen doen. Naar beide kanten waren de beslissingen niet bepaald consequent. Door de hoge mate van willekeur stelde een Spartaan op het vak terecht dat de arbiter deze wedstrijd nog beneden het niveau van collega’s uit de Jupiler League floot.

15

Maar buiten dat was alles aan dit een heerlijke avond voetbal en kunnen wij hier veel moed uit putten. Aanstaande zondag spelen we tegen de grote rivaal van PEC Zwolle, namelijk Go Ahead Eagles, en wel thuis op Het Kasteel. Die moeten we in feite kunnen hebben, maar niets is vanzelfsprekend, dus as always: steun de ploeg zoveel je kan!

About The Author

RG

Related posts