Sparta – FC Emmen (3-2)

Er zijn van die wedstrijden die voor het overgrote deel middelmatig zijn… maar toch memorabel worden door een paar bizarre momenten. Deze wedstrijd was er zo een, met een totaal gestoorde ontknoping.

IMG-20160312-WA0015

Al valt er op Het Kasteel nog zoveel te vieren dit seizoen, staan we even stil bij het overlijden van Vincent Gordijn. Vincent was een van de organisatoren van de jaarlijkse supporterswedstrijd tussen MVV’ers en Spartanen, en bovenal een bijzonder fijn mens. Wij wensen vrienden en familie van Vincent veel sterkte met dit groot verlies.

031

We jumpen gelijk door naar de tweede helft. Het stond inmiddels al 1-0 door een vroege goal van Michel Breuer. Maar het is pas in de laatste 20 minuten van de wedstrijd dat de vonken er van afvlogen.

085

Sparta kon die voorsprong niet vergroten. Sterker nog, de kasteelclub had een hele kluif aan de stugge Drenten, die in de 73e minuut zich door de defensie van Sparta wisten te banen en de gelijkmaker neer te zetten. Toch trok Sparta de wedstrijd weer naar zich toe in de slotfase, Sherjill MacDonald trof met een fraaie pegel van afstand het net, en zo stond het 4 minuten voor de reguliere speeltijd 2-1. En dat was het, zou je zeggen.

111

92e minuut: FC Emmen doet er alles aan om nog tenminste een punt aan deze niet heel hoogstaande maar wel inzetvolle werk-wedstrijd over te houden. Zij kregen loon naar werken, op dat moment. 2-2. Het leek er sterk op dat Sparta voor het eerst dit seizoen in eigen huis puntenverlies zou lijden.

105

Sparta mag nog aftrappen. Gelijk wordt er naar voren gestormd, richting eigen aanhang. In de 16 meter ontstaat er een soort korte scrimmage. Spartanen die de bal erin proberen te schoppen en Emmenaren die de bal proberen weg te werken. Dit laatste lukte hen half. De bal verlaat amper het strafschopgebied en daar is Ryan Sanusi. Verwoestend neemt hij de bal op zijn slof en poeiert die bal haast door het net heen. Het stadion ontploft. Qua decibellen zou dit zomaar het hardste juichen van dit seizoen kunnen zijn.

112

Met de wetenschap dat VVV wederom tegen een gelijkspel is opgelopen en dat Sparta dus weer uitloopt tot op welhaast oninhaalbare proporties, ontstonden er in combinatie met het heroische wat voor onze ogen voltrok emotionele taferelen op het veld, en op de tribunes.

114

Een Spartaan zei na de wedstrijd dat alle shit die Sparta sinds 2010 over zich heen heeft gekregen dit seizoen terugbetaald wordt, ook met werkelijk nipt gewonnen wedstrijden zoals FC Oss-uit recent, en FC Den Bosch-uit in januari in ogenschouw.

117

En die Spartaan heeft gelijk. Illustratief is het dat spelers van FC Emmen naar de grond zakten, op een manier zoals wij dat Sparta-spelers meerdere keren hebben zien doen enkele jaren geleden. Totale verontreddering versus opperste vreugde, in de sportwereld zo ongeveer het grootste contrast wat er bestaat. Dit seizoen staat Sparta aan die vreugdevolle zijde, eindelijk.

130

Terwijl het besef onder supporters heerste dat de Eredivisie nu wel erg dichtbij komt, nam Denzel Dumfries plaats op het standje om het hoekvak te laten springen.

144

Wat, Denzel Dumfries? Ja, Denzel Dumfries. Hij was voor deze wedstrijd geschorst, en besloot van de gelegenheid gebruik te maken om eens tussen de Spangenaren te staan met enkele vrienden. Gedurende de wedstrijd kon men de rechtsback zo nu en dan betrappen op meezingen. Spelers en supporters zij aan zij…. een prachtig gezicht.

Welke te zien is in deze korte (wederom sterovisuele) clip. In aardappelkwaliteit, want telefoons, maar het geeft wel de spirit van dit gevierde moment goed weer.

IMG-20160312-WA0020

Sparta is natuurlijk nog geen kampioen, maar je kan wel zeggen dat dit pure weelde is.

IMG-20160312-WA0013

Denzel is een Spangenaar. Maar voor deze gelegenheid ook Sanusi, hier voor de camera met een exemplaar van een van onze sjaals.

170

Spartanen, laten we wel onthouden dat we onze zeges moeten koesteren. Succes went snel, tegenwoordig verwacht menigeen dat Sparta wel eventjes de klus klaart. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Ja, er zitten wedstrijden tussen waarin alles van een leien dakje lijkt te gaan. Maar er zijn ook wedstrijden die verzanden in geploeter waardoor het eindresultaat voornamelijk door pure paardenkracht beslist wordt. Daarom is het belangrijk om wanneer de tegenstander scoort tegen onze club dat we er dan júist achter blijven staan. Dat ene procentje kan net de doorslag geven.

Tegen pakweg Almere City kan het ook zomaar een zware bevalling worden. We verwachten dat de spelers niet verslappen. Van onszelf als vocale ondersteuning mag er van verslapping eveneens geen sprake zijn. Trek ons Sparta over die laatste streep de komende tijd.

About The Author

RG

Related posts