Sparta – FC Utrecht 1-3 | Korte opleving niet genoeg in typische zondagsfeer

De laatste 4 wedstrijden ongeslagen, met daarin 6 behaalde punten. Een prima prestatiecurve, zou je op het eerste oog zeggen. Maar ook een noodzakelijke. Want door de zeer wisselvallige seizoenstart en met het pittige decemberprogramma voor de boeg, waren de bijeengesprokkelde punten in de tussentijd broodnodig. En eigenlijk zouden we ook vandaag tegen FC Utrecht het liefst 3 punten moeten halen, om zodoende wat lucht te krijgen en wat afstand te nemen van de onderste plaatsen.

Het Kasteel was weer uitverkocht, ook de fans van Utrecht zorgden voor een nagenoeg uitverkocht uitvak op deze gure herfstdag. Sparta mocht aftrappen en deed dat op z’n zachtst gezegd wat ongelukkig. Binnen no time waren we de bal kwijt, zette Utrecht een prima aanval op en verdween de bal via Labyad al na 36 seconden (!) in het doel. Joehoe, Sparta! WAKKER WORDEN! Onvoorstelbaar hoe slap er begonnen werd, en dat was vergelijkbaar met bijvoorbeeld het begin van de 2e helft in Tilburg. Ook daar lag de bal al binnen de minuut achter Kortsmit in het doel. Daarna liet Utrecht de bal veelvuldig aan Sparta, dat niet goed raad wist met die weelde. Sparta kon weinig creëren en wist alleen via basisdebutant Nick Proschwitz gevaarlijk te worden, hij gleed een voorzet vanaf links net naast de goal. Proschwitz speelde omdat Stijn Spierings geblesseerd was, Mühren schoof een linie naar achteren. Proschwitz werkte zich een slag in de rondte en toonde aan een goed aanspeelpunt te zijn. De meeste kopduels wist hij te winnen. In de rest van de eerste helft viel er bar weinig te genieten, Utrecht wilde niet en Sparta kon niet. Ruststand derhalve 0-1.

De tweede helft was het begin niet al te best, FC Utrecht kreeg wat corners maar echt gevaarlijk werd het niet. Maar na een paar minuten kreeg Sparta meer grip op de wedstrijd en na 10 minuten in de 2e helft kreeg Duarte de bal op het middenveld, speelde Sanusi aan die opstoomde richting het doel van FC Utrecht. Hij speelde de bal perfect in de loop van Mühren, die op zijn buurt Proschwitz en niet te missen kans bood: 1-1! Het was de beste fase van Sparta in de wedstrijd, pakweg tussen de 50e en 70e minuut. Want vlak daarna had Sparta zomaar op 2-1 kunnen komen, Ryan Sanusi schoot rakelings naast. Na deze opleving was het de beurt aan FC Utrecht, dat probeerde om met minimale inspanningen de 3 punten weg te kapen. Overigens was die opleving ook op de tribunes te merken. De sfeer is wel eens beter geweest, maar was zondag alleen in de goede fase van Sparta voldoende. Er is al genoeg over zondagwedstrijden gezegd, dat bewaren we maar weer voor een volgende keer. In de 70e minuut ging Labyad achter de bal staan bij een vrije trap vanaf links. Waar iedereen een voorzet verwachtte, schoot hij de bal schitterend in de korte hoek raak. Een fout van Kortsmit? Volgens Roy zelf had hij de bal moeten hebben, omdat hij ook gedeeltelijk speculeerde op het feit dat hij de bal in 1 keer op doel zou schieten. Jammer, omdat Sparta daarvoor juist in de wedstrijd was gegroeid en het nu weer opnieuw kon beginnen om te proberen een resultaat uit het vuur te slepen. Dat ging met alle enthousiasme en goede bedoelingen gepaard, maar het was FC Utrecht dat juist profiteerde van de ruimte die Sparta achterliet. De pijlsnelle Kerk was Goodwin en Breuer te snel af en schoot zuiver raak in de lange hoek, 1-3 en de wedstrijd leek beslist. Sparta probeerde het nog wel in het laatste kwartier en was een paar minuten voor tijd nog heel dichtbij de 2-3, maar de vrije trap van Sanusi werd ternauwernood uit het doel getikt door keeper Jensen van Utrecht.

Al met al was FC Utrecht een maatje te groot, maar je had absoluut niet hoeven te verliezen. De volledige wedstrijd vanaf de allereerste seconde opperste concentratie en focus, dat zouden al flinke winstpunten zijn. Want dat we ons zo in de luren lieten leggen binnen de minuut, heeft de wedstrijd mede bepaald. Een zwaar programma rest ons tot de winterstop, maar laten we ze maar 1 voor 1 benaderen. Komende zondag wacht PSV in Eindhoven. Niemand verwacht daar iets van ons, laten we dan maar voor een verrassing gaan. FORZA SPARTA!
@petervanderzwan

About The Author

Related posts