Sparta-PSV (0-2)

J-A-R-I-G! Waar menig verjaardag de laatste jaren in het teken stond van de deplorabele staat waarin onze club zich bevond, was het nu vooral de blik omhoog en eindelijk weer een tegenstander van formaat. De Oude Dame van 1 april 1888 is heden ten dage weer een jonge godin, die de eredivisie als de hemel ervaart. Maar soms ook doodsbang is om weer naar beneden te flikkeren in de hel die de Jupiler League heet. Op menig verjaardag kregen we geen cadeautjes, maar deelden we ze uit. Schandalige nederlagen bijvoorbeeld in 2011 en 2013 tegen respectievelijk RKC en Emmen. Afgewisseld met een incidentele zege op bijvoorbeeld Telstar en vorig jaar een gelijkspel tegen NAC. Vorig jaar was 1 april al een zeer prettige setting en mochten we al voorzichtig proeven en ruiken aan de eredivisie, een voorbode van wat 10 dagen later resulteerde in het hemelse gevoel van het kampioenschap.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/04/img_4272-1.jpg
Verjaardagswedstrijden en Sparta. Eén zekerheid is er dan wel, ook toen we tegen Emmen en Telstar speelden: een uitverkocht Kasteel. Zo ook nu tegen PSV, de tegenstander van vanavond. De lucht boven het stadion kleurde schitterend, terwijl de zon langzaam onder ging. Het leverde prachtige plaatjes op van een magisch Kasteel. Maar ook als het pestpokkenweer is, blijft Het Kasteel van ongeëvenaarde schoonheid. Bij neerlaag of victorie, bij regen of zonneschijn.

De Sparta Marsch klonk en de magie was voelbaar. De confettislingers schoten de lucht in en de toss werd alvast door Sparta gewonnen. Zouden we vandaag kans maken? Immers, thuis versloegen we PSV in de beker eerder dit seizoen. En enkele dagen daarvoor in Eindhoven waren we zelfs de betere ploeg in het eerste half uur. Inmiddels hebben de Eindhovenaren zich herpakt, pakken veel punten en scoren zelfs uit pingels tegenwoordig. Na een enorme dip heeft ook Sparta zich met vallen en opstaan wat herpakt, en sprokkelt het her en der de broodnodige punten bij elkaar om zich te handhaven.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/04/img_4273-1.jpg
Sparta begon met bravoure aan de wedstrijd, geen tikkies breed maar gelijk vooruit voetballen in de hoop PSV te overrompelen. Sanusi leek te worden aangetikt, scheids Makkelie zag het anders. Zoals wij het vaak ook anders zagen dan Makkelie. Enfin, na de eerste goede 10 minuten nam PSV het spel, de bal en het tempo over. Oftewel, het initiatief was voor de Eindhovenaren. Dat resulteerde halverwege de eerste helft in een droge en rake knal van Locadia buiten het strafschopgebied, onhoudbaar voor Kortsmit: 0-1. Sporadisch kwam Sparta er nog uit en deelde het wat speldenprikjes uit in de persoon van Pusic en Brogno. Maar de Spartanen liepen vooral achter de feiten en achter de spelers van PSV aan. Vlak voor rust schatte Van Drongelen (die verder prima speelde) een bal wat verkeerd in en daar maakte Van Ginkel dankbaar gebruik van. De 0-2 was tevens de ruststand.

De 2e helft voetbalde Sparta richting de Denis Neville-tribune. Als we ons konden herpakken en snel de aansluitingstreffer zouden maken, dan zat er wellicht een stuntje in. Maar PSV was niet van plan om aan het verjaardagsfeestje mee te doen en kwam er een aantal keren gevaarlijk uit. Met name de grensrechter en Kortsmit voorkwamen dat PSV nog scoorde de 2e helft. Kortsmit groeide uit tot beste Spartaan met ultieme reddingen, de grensrechter vond de terugspeelbal van Dumfries richting een PSV-er buitenspel. Makkelie besloot in al zijn wijsheid om een opstuitbal te geven. Tussendoor viel Craig Goodwin nog prima in met een paar prima voorzetten en dito passeeracties. Tot grote kansen kwam het helaas niet meer, waardoor de wedstrijd een beetje dood bloedde. Simpelweg ook omdat PSV niet echt meer wilde en Sparta niet veel beter kon.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/04/img_4274-1.jpg
Dinsdagavond de verre uitwedstrijd naar Heerenveen, aftrap 20:45 uur. Jaja, de KNVB heeft hier ongetwijfeld heel goed over nagedacht … Daarna 2 dagen uitlopen en trainen, om vervolgens vrijdag de stadsderby tegen Excelsior te spelen. Een propvolle en belangrijke week dus wederom, met op vrijdag de climax. De 3 punten zijn dan vurig gewenst! Maar waarom morgen niet stunten in Heerenveen? FORZA SPARTA!

Peter van der Zwan

About The Author

Related posts