Sparta – Roda JC (2-2)

Een wedstrijd met twee gezichten. Aan de ene kant zo matig beginnen en makkelijk de goals weggeven. Aan de andere kant weer in de tweede helft terugknokken en terugkomen. Het was een nogal rare zondagmiddag.

img-20161127-wa0000

Al begon die voor sommige Spartanen, zoals de vrijwilligers van De Schicht al vroeg in de ochtend. Half 1-wedstrijden, het zou verboden moeten worden. Maarja, we willen allemaal ook een abonnement op Fox Sports, hè?

img-20161127-wa0009

Vloeibare bruine boterhammen maar voor het ontbijt dus.

Zij moesten zo mogelijk nog vroeger uit de veren. Mofrika ligt niet bepaald om de hoek.

Sparta Rotterdam tegen Busparkeerbedrijf Roda JC. De ploeg uit Kerkrade wist dit seizoen al drie keer 0-0 te spelen in uitwedstrijden. En na 13 competitiewedstrijden 7 gelijkspelen in totaal. We hebben het uitgezocht; vrijwel geen ploeg ter wereld dat zo vaak gelijkgespeeld heeft na 13 wedstrijden. Op een paar clubs uit de Italiaanse Serie D na. Maar die hebben catenaccio dan ook uitgevonden.

img-20161128-wa0003

Roda mag dan wel onderaan staan, maar winst tegen hen is dus zeker niet vanzelfsprekend. Ploegen als AZ, FC Twente en zelfs Ajax kunnen erover meepraten. Het was dan ook zaak om resoluut vocaal achter Sparta te staan. In het begin ging dat nog wel, maar al gauw kakten de aanmoedigingen nogal in. Kom op boys, zelfs voor half 1-begrippen kan dit veel beter.

Door tamheid op de tribunes en het gezapige spel op het veld was de sfeer en de eerste helft ronduit slaapverwekkend te noemen.

Tot op het allerlaatste moment. Lijdzaam zagen we hoe Roda pal voor het rustsignaal heel droog 0-1 maakt uit een corner.

De rust zelf bood welhaast nog meer spektakel. Het blijft een interessant fenomeen om te zien hoe stoïcijns men allerlei veldactiviteiten laat plaatsvinden tijdens het besproeien van het kunstgras.

Prachtige sport, dat waterpolo.

Deze camerameneer was zowel voor, tijdens als na de wedstrijd overal en nergens te zien, en stalkte één persoon in het bijzonder.

Dat was niemand minder dan Winnaar van Kapsel van het Jaar, dat sinds 2005 elk jaar gewonnen wordt door Nathan Rutjes. Een heuse documentaire wordt over de goedlachse man gemaakt, en een tijdelijke terugkeer op Het Kasteel is dan vanzelfsprekend een heel speciale setting ervoor.

480x270

Goed, tweede helft dan maar. Al had Breuer z’n zaken aardig onder controle, de meesten leken echter nog niet meteen met peper in hun reet uit de kleedkamer gekomen te zijn.

7_10

Heel opportuun profiteren de bezoekers van een verslapt moment, zetten als haaien hun tanden erin, en voor het eerst sinds augustus weten zij meer dan een enkele keer in een wedstrijd te scoren.

img-20161128-wa0017

In de 61e minuut dan toch een kippenvelmoment. Voor de op 61-jarige leeftijd overleden Annemarie van Putten, die zich tientallen jaren op allerlei manieren voor Sparta inzette, was er in heel het stadion — inclusief uitvak — een daverend applaus.

Na Paco van Moorsel werd ook Loris Brogno ingezet. En…..

cyrufwzxgaikixs

…Mathias Pogba, maakte eindelijk na wat gedoe met blessures zijn debuut voor Sparta 1.

Een kleine flashback: de dag ervoor was hij namens Jong Sparta trefzeker. Met de wetenschap dat hij scoorde, de naam die hij draagt en dat Sparta met 0-2 achter stond waren de verwachtingen een beetje hooggespannen. Zijn naam werd dan ook luid gescandeerd.

Dat alles bij elkaar, en misschien omdat het kippenvel voor Annemarie er nog steeds een beetje inzat, bracht iets teweeg. Pogba liet meteen van zich spreken door bij een aanval niet voor eigen succes te gaan, maar door de bal goed terug te leggen op Spierings die op zijn beurt weer Brogno in de gelegenheid bracht om te scoren. Sparta leefde weer.

Helaas hebben we er geen foto’s van, maar de comeback kreeg nog meer gestalte door een goal van Dougall, zo’n 9 minuten voor tijd. Maar was het te laat? Sparta maakte zeker aanspraak om nog 3-2 te maken, maar tegelijkertijd ontsnapte Sparta ook aan de 2-3 door een vlammend schot op de paal.

cb6lkwew0aa_v1p

Die derde goal viel zoals gezegd aan geen enkele kant, en bleef het dus bij 2-2. Je kan je afvragen: was dit het allemaal net wel, of allemaal net niet? Het zal eender als de discussie zijn of het glas nou half vol of half leeg is.

image1

Hoewel er Spartanen wat teleurgesteld zullen zijn dat de volle buit niet werd gehaald, is men in Kerkrade en omstreken nog veel en veel meer ontsteld, en zullen zij voor het gevoel een terugreis van 500 kilometer hebben gehad.

img-20161127-wa0017

Behalve Nathan Rutjes. Die kreeg in de derde helft nog wat speeltijd. Niet als speler van Sparta, niet als speler van Roda JC, maar als Spangenaar.

img-20161127-wa0025

Hij is ook altijd zo gewoon gebleven. 😛

0bdfe6f8-0a16-11e6-9958-920cb992c9fa

Maargoed, als we dachten dat dit een lastige wedstrijd was, kunnen we al helemaal onze borst natmaken voor de wedstrijd in De Kuip. Later deze week komen we er uitgebreid op terug.

De meeste foto’s in dit verslag zijn ingezonden door Aad Corbeth, waarvoor dank

About The Author

RG

Related posts