Sparta Rotterdam – FC Twente

De laatste strohalm. Die moest vandaag tegen FC Twente gepakt worden, op een wederom uitverkocht Kasteel. Een strohalm die ervoor moest zorgen dat we de vermaledijde play offs nog konden ontlopen. Winst was daarbij vereist, om het gat met Roda niet groter te laten worden dan 2 punten en het liefst in te lopen of er zelfs overheen te gaan.

Het gevoel vooraf? Wisselend. De 1 had zich reeds verzoend met de play offs, een ander was hoopvol. De laatste weken boden niet veel houvast enerzijds, anderzijds zou het voetballoze weekend best wel eens de nodige rust hebben kunnen geven in aanloop naar de apotheose van dit eredivisieseizoen. Zaterdag op de training vielen de spelvreugde en het fanatieke trainen extra op, een goed voorteken?

Pastoor toverde talent Ilias Alhaft uit zijn hoge hoed en deze fijne dribbelaar mocht het laten zien in de voorhoede. Een echte publieksspeler, die al vaker van zich liet horen dit seizoen bij Jong Sparta. Eerder mocht hij al vanaf het begin starten in de uitwedstrijd bij Heerenveen, vandaag zijn thuisdebuut. Mart Dijkstra, vorig jaar en de eerste seizoenshelft van dit seizoen sterkhouder en in die zin zeer waardevol voor Sparta, kent een mindere fase en moest op de bank beginnen. Mendes da Silva nam zijn plek in en moest met zijn ervaring voor de nodige rust zorgen op het middenveld.

Sparta startte fel en was van meet af aan van plan Twente terug te drukken en kansen te forceren. Niet altijd lukte dit, maar de intenties waren duidelijk zichtbaar en dat sloeg over op de tribunes. De spelers werden naar voren geschreeuwd, Sparta naar vooruh! Het leverde de eerste helft een handvol kansen op en een niet te missen kans voor Martin Pusic, die toch mis ging. We hebben het inmiddels 1888 keer teruggekeken en het is moeilijker om niet te scoren dan om dat wel te doen. Pusic heeft een bewonderenswaardige wedstrijdethiek, werkt zich een slag in de rondte, maar lijkt daardoor wel eens scherpte voor de goal te missen. Cabral gaf vanaf links een lage, puntgave voorzet net voor een Twente-verdediger langs, maar de bal ging ook voorbij aan de linkervoet van Pusic waarna de bal wel het rechterbeen raakte maar om miraculeuze wijze niet in het doel verdween. Enfin, u heeft de virale versie van deze kans ongetwijfeld voorbij zien komen. Aan de andere kant kreeg Twente een paar grote kansen, maar Roy Kortsmit bleek weer eens van grote waarde! Roy is uitgegroeid tot een eredivisiewaardige keeper en dat is knap in je eerste eredivisiejaar. En hoewel hij elders in Rotterdam zijn eerste jeugdjaren speelde, is ook hij een exponent van de Sparta-jeugd. Een groot compliment naar onze jeugdopleiding, 1 van de stevige pijlers waarop onze club kan bouwen. Want met Dumfries, Van Drongelen, Floranus en Alhaft speelden we met nog 4 spelers uit onze jeugd in de basis, iets waar we heel trots op mogen zijn. Tel daarbij op dat ook de talenten Deroy Duarte en Ragnar Ache nog op de bank zaten, en we kunnen gerust stellen dat de jeugd de toekomst heeft. En hoewel Mendes inmiddels 34 jaar is, is ook hij een speler uit onze jeugdopleiding. Ilias Alhaft speelde heerlijk onbevangen, maakte zijn acties, ook als het de vorige 2 keren niet lukte. Een verademing, daar gaan we nog veel plezier aan beleven.

Inmiddels stond het bij de wedstrijden waar we met een schuin oog naar keken, Roda-Willem II en NEC-AZ, gelijk. PEC Zwolle stond voor en dat betekende dat we daar niet echt meer naar hoefden te kijken. Sparta begon ook de 2e helft voortvarend en Pusic kreeg al snel een kans maar stuitte op doelman Marsman. Ongeacht de uitslag van vandaag was het in ieder geval hoopvol om te zien dat het team fris en aanvallend speelde, zonder de organisatie te verwaarlozen door als een kip zonder kop naar voren te rennen. Met name Dumfries had z’n oude vorm duidelijk te pakken en stoomde telkens onvermoeibaar richting vijandelijk strafschopgebied. Halverwege de 2e helft was daar eindelijk de bevrijdende goal! Stijn Spierings gaf een heerlijke steekpass op Pusic die de bal over keeper Marsman heen tilde: 1-0 en Het Kasteel ontplofte!

Stijn heeft ontegenzeggelijk potentie en dat kwam er in het begin van het seizoen ook uit, bijvoorbeeld uit in Zwolle waar hij de beste man op het veld was. Inherent aan zijn leeftijd was het daarna wisselvallig en ging hij kopje onder, maar zondag kwam hij weer bovendrijven en verdeelde hij het spel op een manier die van hem verwacht mag worden.
Sparta bleef daarna heer en meester Floranus schoot na een heerlijke actie de bal onbedaarlijk hard op de lat. Omdat we de scheidsrechter deze keer wel mee hadden -hij keurde onterecht een Twente-goal af wegens hands- bleef het 1-0. De vreugde en opluchting waren groot, hoewel die wel enigszins getemperd werden door de uitslagen op de andere velden. Zowel NEC als Roda wonnen vlak voor tijd, zodat er feitelijk niets veranderde. Alleen dat we nu echt voor de climax staan, de allerlaatste speelronde van het seizoen. De situatie en opdracht zijn duidelijk: zelf moeten we winnen bij Kowet en Roda mag niet winnen bij Vitesse. De Eagles zijn inmiddels gedegradeerd en Ritzmaier en Manu doen niet mee. Maar laten we ons alsjeblieft pas rijk rekenen als het zondag 16:20 uur is en we ons hopelijk gehandhaafd hebben.

We gaan met een vol uitvak naar Deventer, oftewel (minimaal) 400 Spartanen aanwezig om onze club te steunen! We leven nog! FORZA SPARTA
Peter van der Zwan (@petervanderzwan)

About The Author

RKD

Related posts