VERSLAG FC Emmen – Sparta | Falende arbitrage triest dieptepunt in foutenfestival eerste finalewedstrijd

Finale. Dat klinkt alsof je iets bereikt hebt. Ook wel de eindstrijd genaamd. Ja, natuurlijk hebben we de finale gehaald, maar het voelt én het is de allerlaatste kans op handhaving. Als we winnen, dan hebben we vooral niet verloren. Als eredivisionist heb je immers alles te verliezen. Het vege Spartalijf moet gered worden in een tweeluik met FC Emmen. Emmen verraste vriend en vijand én NEC in de halve finale en kan voor het eerst in de historie promoveren naar de eredivisie.

Het aanvangstijdstip van 18:30 uur was weer om te janken, zeker wanneer je naar de andere kant van het land mag tuffen. Desalniettemin waren alle beschikbare 370 kaarten voor het uitvak uitverkocht en hadden veel van deze Spartanen een vrije dag opgeofferd om Sparta te steunen in de strijd om handhaving. Vanaf 12:30 uur inchecken, om vervolgens om 14:30 uur met 6 bussen naar Emmen af te reizen. En onderweg van file naar file hoppen, inherent aan ons prachtige kikkerlandje. Omdat FC Emmen een organisatie heeft op max Jupiler League-niveau, kon het niet alle bussen tegelijk aan en moesten we in 3 clusters van 2 bussen de laatste 30 kilometer afleggen. Bij het stadion aangekomen, werd het nóg bonter. Alhoewel er 2 toegangspoortjes waren, werd er slechts 1 gebruikt met daarachter 4 stewards om 370 man te fouilleren. Met als gevolg dat een deel van de supporters de eerste minuten moest missen. We hadden alles uit de kast gehaald, letterlijk en figuurlijk. Kleine en grote zwaaivlaggen, zelfs de capostand was mee. De rest van het stadion was ook uitverkocht, het beloofde wederom een bloedstollende avond te worden.

Vriends was geschorst en Dougall nam verrassend zijn plek achterin over, waar veel mensen Breuer of Floranus hadden verwacht. Holst was de vervanger van Nelom. Nienhuis stond weer in de goal en zal dat ook zondag staan. Zoveel is wel duidelijk, na het bericht dat zowel Kortsmit als Huth dit seizoen niet meer in actie komen.

Bij de opkomst was er de nodige pyro aan beide kanten en een ludieke dickpic aan de kant van Emmen. Hopelijk kunnen we er zondag aan toevoegen: Size doesn’t matter, groetjes! De eerste 15 minuten waren overduidelijk voor Sparta, dat Emmen direct onder druk zette. Emmen leuk nerveus en speelde vrijwel alles in de voeten van Sparta of over de lijn. In die fase hadden we dodelijk moeten toeslaan, maar Mühren miste oog in oog met de keeper na een heerlijke pass van Friday. Maar daarna gooide Emmen de schroom van zich af en kwam steeds meer op de helft van Sparta. Een katachtige reflex van Nienhuis voorkwam zelfs de openingstreffer. Sparta stelde daar veel te weinig tegenover en de spanning leek gaandeweg de eerste helft steeds meer vat te krijgen op onze spelers. De meest simpele passes over een paar meter kwamen niet meer aan, terwijl Emmen echt geen wonderploeg heeft. Met iets meer durf en lef hadden we de ruimtes die er lagen veel meer kunnen benutten en waren we tot meer kansen gekomen. Het enthousiaste Emmen kreeg ook weinig tot geen uitgespeelde kansen, het was vooral gevaarlijk via standaardsituaties. Toch kregen we vlak voor rust nog een goede mogelijkheid, Friday speelde zichzelf vrij en schoot rakelings naast. De rust werd gehaald met de brilstand. Nul-nul.

Te hopen was dat Sparta weer net zo zou beginnen als de eerste helft, met dien verstande dat het dan de rest van de helft werd doorgetrokken en de trekker zou worden overgehaald. Want scoren in een uitwedstrijd kon wel eens van levensbelang zijn. Maar Sparta trok de lijn uit de eerste helft moeiteloos door, terwijl Emmen soms gevaarlijk werd via vrije trappen. Tien minuten na rust redde de prima keepende Nienhuis bekwaam en weer een paar minuten later werd Spierings in het strafschopgebied onderuit getrokken door judoka Bannink, die deze wedstrijd als voetballer meespeelde bij Emmen. Scheidsie Lindhout stond er bovenop, maar weigerde een pingel te geven. Hij werd echter overruled door de VAR (videoref) van dienst, Manschot, die hem er op attendeerde dat het wellicht een penalty was. Liefst 3 minuten lang besloot Lindhout de beelden aan de zijkant te bestuderen, maar tot verbijstering van iedereen floot hij voor een achterbal. Social media ontplofte en bekend en onbekend Nederland sprak er schande van. Enfin, de wedstrijd ging verder en het was zaak om vooral geen tegentreffer te moeten incasseren en hopelijk zelf een treffer te maken. De kans op die treffer kwam er ook. Twintig minuten voor tijd kregen we de allergrootste kans van de wedstrijd. Friday ging er vandoor op links en bediende met buitenkant rechts Mühren op maat, maar die schoot veel te gehaast over. Dos Santos kwam er nog in voor Verhaar en dat was op z’n minst opmerkelijk. Verhaar speelde niet best, maar Dos Santos presteerde het in de resterende minuten om werkelijk niets goeds te doen. De zoveelste keer, des te merkwaardiger dat juist hij mocht invallen. Emmen kreeg nog een reeks corners, waarbij het billenknijpen was. Sparta kon helaas geen vuist meer maken en leek tevreden met 0-0. De meest simpele ballen over een paar meter kwamen niet meer aan, we grossierden in balverlies. Het foutenfestival eindigde zodoende in 0-0. Na afloop verklaarde Lindhout, na het zien van de beelden, dat het toch wél een penalty was… Welke beelden had hij dan te zien gekregen van de VAR? Bassie en Adriaan? Kim Holland? Funniest Home Videos? What the fuck .. ?! Hoe is dit mogelijk? Nou, (B)Lindhout verklaarde dat hij niet alle beelden te zien had gekregen … hoe amateuristisch. Deze incapabele leidsmannen kunnen het verschil zijn tussen degradatie of handhaving. Ongehoorde schande.

Maar .. genoeg daarover. Vanaf nu vol de focus op zondag. Bij winst blijven we in de eredivisie. En weet je, dat gaan we ook gewoon doen! En waarom? Omdat het bomvolle Kasteel weer gaat kolken, net als tegen bijvoorbeeld NAC en tegen Dordt de 2e helft. De spelers verklaarden dat de steun enorm had geholpen. Als dát niet nog een extra motivatie is om ALLES TE GEVEN..

OPROEP! Kom zondag in je rood-witte Sparta-shirt naar Het Kasteel, en neem je sjaal en vlag mee. Eén grote potpourri aan Sparta-prullaria! Vorig jaar in Deventer was het uitvak een rood-witte zee en bewerkstelligden we handhaving. Zondag gaan we weer voor deze combinatie aan ingrediënten. Maar dan voor het hele stadion. Rood-wit is onze glorie, rood-wit zit ons in ’t bloed. En om het lijf! Wij kunnen niet wachten tot zondag. Zorg dat je ruim voor de aftrap (tussen 13:45 en 13:55 uur) in het stadion bent, zodat we de spelers tijdens de opkomst van de warming up al een hart onder de riem kunnen steken. ALLEMAAL ACHTER SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos

About The Author

Related posts