VERSLAG FC Oss – Sparta | Onthutsende wedstrijd na een indrukwekkend eerbetoon in Oss

Poeh. Een verslag tikken over deze wedstrijd. Je druk maken over de opstelling, de stand op de ranglijst. Het werd deze week totaal onbelangrijk door de onvoorstelbare tragedie in Oss, waar 4 kinderen omkwamen bij een noodlottig ongeval. Waarvan 2 zusjes uit één familie. Een 3e zusje ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Je kunt je er geen voorstelling van maken. En als je dat dan toch enigszins probeert, dan krijg je een gigantische steen in je maag en vraag je jezelf af hoe je in hemelsnaam zou moeten verder leven in deze hel.
Dit alles gebeurde een dag voor de wedstrijd in Oss. Er ontstonden spontane initiatieven onder onze jongens, er zou in ieder geval een spandoek gemaakt worden als steunbetuiging. Dit drama overschaduwt, nee, overstijgt alles. Het voetbal verbindt ons, en dankzij die verbondenheid kunnen we het leed bij een ander ook zo voelen. We hadden als Spangenaren en supportersvereniging voorafgaand nauw contact met de supportersvereniging SV TOP en de club zelf. Tears in Heaven van Eric Clapton begeleidde de spelers het veld op. De wedstrijd zou voorafgegaan worden door een speech van de directeur van TOP Oss, waarna er een minuut stilte zou volgen waarbij fakkels afgestoken zouden worden. Om uiting te geven aan de collectieve manier van steun betuigen kregen wij ook een fakkel in het uitvak. Samen met de gezamenlijke spandoeken en de witte ballonnen zorgde dat alles voor een indrukwekkend tafereel. Kippenvel en ontroering. Ondanks de ingevallen herfstkou moet het hartverwarmend zijn geweest voor de nabestaanden en verdere betrokkenen.

Voordat we het kort (om meerdere redenen) over de wedstrijd gaan hebben, een vermeldenswaardige actie van een viertal Spartanen. Zij fietsten vrijdag door weer en wind naar Oss voor het goede doel, de Roparun in de strijd tegen kanker. Rik, Tim, Peter en Pieter liggen dit weekend voor Pampus vermoedelijk, respect voor deze helden! Ohja, nog niet gedoneerd? Dat kan nog steeds via NL68 RABO 0135371546 tnv Rik Verkade.

De wedstrijd. Tja. Kwam het door de enorme grauwsluier die er over de avond hing? Het zal zeker hebben meegespeeld, maar als we proberen iets verder te kijken, dan ging er gigantisch veel mis. De meest simpele ballen over een paar meter kwamen niet aan, we hadden over de hele (!) wedstrijd slechts één uitgespeelde kans en spits Veldwijk kreeg alleen vuurpijlen op zich af. Dat Oss achterin een paar flatgebouwen heeft staan, hielp ook niet echt. De eerste helft viel er welgeteld één hele kans te noteren. Bryan Smeets van Oss schoot net naast. Geen enkele speler haalde zijn niveau tot de rust, met name Saksela was onthutsend slecht. Waar hij voorgaande wedstrijden prima speelde, grossierde hij deze avond in het inleveren van de bal. Hij werd dan ook terecht vervangen door Dabo in de rust.

Niet dat de 2e helft gelijk wat beter was, het deed bij tijd en wijlen pijn aan de ogen. TOP Oss stelde er een hoop inzet tegenover, maar kwam ook amper tot kansen. En anders was daar altijd Kortsmit. Na een uur kwam de eerste echte kans aan Sparta-kant, Rayhi kon helaas niet genoeg kracht zetten na eindelijk een prima aanval. Pas na het inbrengen van Dervisoglu kwam er meer dreiging richting het doel van TOP, maar het duurde tot de 80e minuut voordat we bijna konden juichen. De vrije trap van Rayhi verdween richting kruising, maar de keeper tikte de bal fabelachtig uit de kruising. En even later redde hij op een afstandspegel van Drenthe. Dat waren de laatste wapenfeiten van een wedstrijd, die geen winnaar verdiende.
De 0-0 en de amusementswaarde van de wedstrijd onderstreepten misschien ook wel dat het voetbal deze avond totaal onbelangrijk was. Ons spandoek werd na afloop overhandigd aan de supporters van TOP Oss, zij hingen het diezelfde avond nog op bij de indrukwekkende bloemenzee.
Zo kwam een einde aan een avond, die indruk maakte bij een ieder.
Deze keer geen afsluiter met onze clubnaam, maar deze keer: FORZA OSS!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Proshots en Mischa Keemink

About The Author

Related posts