VERSLAG FC Twente – Sparta | Puntje in plaats van strafpunten na zenuwslopend zaadvoetbalpotje

Een degradatiekraker van jewelste. De nummer voorlaatst tegen de nummer laatst. De opdracht vooraf was voor Sparta was zeer duidelijk: winnen! Want dan zouden we over Twente heen wippen en de rode lantaarn overdragen. En als dat niet zou lukken, mocht er in ieder geval absoluut niet verloren worden; dan zou FC Twente afstand van ons nemen. Een kleine 300 Spartanen hadden de moeite genomen om de lange reis naar het oosten te ondernemen.

Advocaat had Ahannach op de bank gehouden, Dos Santos kreeg voorin de voorkeur, daarmee speculerend op een snelle uitbraak. Kersverse aanwinst Michiel Kramer begon op de bank. Vooraf was er een hoop hoogspanning en degradatiedruk te merken bij beide clubs. Benieuwd hoe onze spelers hiermee om zouden gaan. De voorgaande weken waren en geen punten, wél complimenten en tevredenheid over het vertoonde spel. Met als laatste wapenfeit het onverdiende verlies thuis tegen koploper PSV. Het begin was overduidelijk voor FC Twente, dat naar voren werd geschreeuwd door Vak P. Hele grote kansen leverde dat niet op, wel veel schoten uit de 2e lijn, die veelal het doel misten. Het beeld bleef het eerste half uur hetzelfde, Twente veelvuldig aan de bal en Sparta dat loerde op een kans. En als je dan sporadisch de bal hebt, is het wel de bedoeling dat je zuinig bent met dat balbezit… Dat mislukte vele malen jammerlijk, met Loris Brogno als grootste dissonant. Brogno grossierde in balverlies door besluiteloosheid en maakte continu de verkeerde keuzes. Ook Dougall was niet in beste doen, eufemistisch gesteld. Was soms weer aan het pielen met de bal, terwijl wegrossen de enige oplossing was. Het laatste kwartier kwam Sparta meer in de wedstrijd, zonder dat het goed ging spelen. Ook Twente maakte er af en toe een potje van, de zenuwen gierden door de kelen bij alle spelers en supporters. Typisch degradatievoetbal, het was niet om aan te gluren. Was het de spanning? De defensieve opdrachten die Advocaat mee had gegeven? Combinatie van beiden? Aan niets was te merken dat we streden tegen degradatie. De enige die echt voorop in de strijd ging was de 19-jarige (!) Jeffrey Chabot. Tomeloze inzet, soms nog wat wild, maar iemand die elke week weer beter en nuttiger aan het worden is. Keeper Huth hield het doel schoon en keepte prima. We haalden met 0-0 de rust, daar was alles mee gezegd.

Twee wissels aan het begin van de 2e helft. Kramer en Floranus kwamen in de ploeg voor de tegenvallende Brogno en de extreem onzichtbare Dos Santos. Natuurlijk is ook hij een jonge speler, maar is wat durf om een actie te maken al teveel gevraagd? Wat peper in de reet en volgende week tegen je cluppie AZ op bekend terrein de pannen van het dak spelen, capiche?
De andere AZ-huurling, Fred Friday, mocht blijven staan waardoor we met 2 spitsen gingen spelen. Friday liet in de eerste helft vrijwel alle ballen van de voet springen en is geen schim meer van de veelbelovende spits die we de eerste wedstrijd aan het werk zagen. Wellicht dat de luchtsteun van Kramer hem zou helpen. Ook de 2e helft was het Twente dat aan het begin de bovenliggende partij was, wederom was het dreigend maar leverde het geen grote kansen op. Na ruim een kwartier kreeg Kramer de bal halverwege de helft van Twente, hij gaf een prachtig lobballetje richting Friday, die de bal diagonaal in de lange hoek plaatste: 0-1! Het uitvak ontplofte, de Grolsch Veste was stil. Wat een heerlijke assist van Kramer! De uithaal van Friday leek weliswaar houdbaar, de vreugde was er echter niet minder om. Het was nota bene de eerste kans van Sparta in de wedstrijd, het eerste schot op doel ook. Er volgde nog een vreselijk spannend laatste half uur, dat we het beste door midden kunnen hakken. Want het eerste kwartier daarvan, tot de pakweg 75e minuut, was er vrij weinig gevaar voor de goal van Huth, het laatste kwartier veranderde dat doordat stormram Jos Hooiveld de aanval van Twente ging versterken. Met opportunistische lange ballen ontstond er een wanhoopsoffensief, waar ‘kannibaal’ Chabot veel ballen wegkopte. Het was dan ook een fikse tegenvaller dat hij in de 84e minuut het veld moest verlaten met een blessure. Het is te hopen dat hij zaterdag weer fit is. Het kan verkeren, want een aantal maanden geleden was dat hier niet te lezen. Het kan dan ook bijna geen toeval zijn dat Twente amper een minuut later de gelijkmaker kon noteren. Uit één van de vele corners, belandde de bal pardoes voor de voeten van Vuckic, die vlak voor de doellijn al liggend de bal achter Huth werkte: 1-1. Wat een domper. Zo dichtbij een overwinning. Maar er waren nog ruim 5 minuten te spelen, het was zaak om de boel achterin dicht te houden om niet wéér met lege handen te staan. FC Twente kreeg in blessuretijd nog een levensgrote kans, maar gelukkig eindigde de poeier van Holla op de lat. Sparta liet verder niets meer zien en mocht de handen dichtknijpen met de 1-1 eindstand. Niet dat de thuisploeg veel beter was, want het door Verbeek verfoeide schijtbakkenvoetbal was ook zo nu en dan zichtbaar bij zijn eigen ploeg. Nee, Sparta had met minimale middelen en een bedroevende spelopvatting eindelijk weer eens een puntje gehaald. Wat overheerst is een dubbel gevoel. Wekenlang voetbal je goed en verdien je meer, deze keer verdien je strafpunten voor het vertoonde spel. Eén kans, één doelpunt, één punt. De hondstrouwe fans komen in deze fase van de competitie en op deze positie verkerend echt niet voor mooi voetbal. Maar het hemeltergende en tenenkrommende zaadvoetbal dat we zondagmiddag kregen voorgeschoteld is een belediging voor de voetballiefhebber in het algemeen en voor de Sparta-fans in het bijzonder.

Dat gezegd hebbende moeten we het punt koesteren, te meer omdat NAC, Willem II en Roda JC verloren. Komende zaterdag wacht de uitwedstrijd bij AZ. Wie AZ dit seizoen ziet voetballen, vult wellicht een ééntje op het totoformulier in. Maar ook nu beginnen we op 0-0. Ook nu krijg je minimaal 1 kans. En met de inbreng van Kramer gloort er weer wat hoop, als het gaat om kansen verzilveren. Steun Sparta, ook en juist nu in de moeilijke uitwedstrijd in Alkmaar! ALLEMAAL ACHTER SPARTA!

@petervanderzwan

About The Author

Related posts