VERSLAG HERACLES – SPARTA 3-2 | Veerkrachtig Sparta verliest na een slap begin in naïeve laatste minuten

Daar gaan we weer. Naar Almelo. Op donderdagavond. Eh nee, op donderdagmiddag. Want de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond had samen met FOX in al hun wijsheid besloten dat deze pot om het godsonmogelijke tijdstip van 18:30 uur gespeeld moest worden. Voetbal voor de fans? Pleurt toch een eind op! Dat je potjes tussen regioclubs als ADO en Sparta of een stadsderby doordeweeks om 18:30 uur laat spelen, dat is nog wel te overzien. Maar Almelo … de bus van de SV vertrok bijvoorbeeld al om 15:00 uur, teneinde op tijd in Almelo te arriveren. Je moet er wat voor over hebben om je geliefde cluppie achterna te reizen. Er waren welgeteld 111 Spartanen die het uitvak bevolkten vanavond.

Afgelopen zondag was er de beruchte sneeuwsoap, waarbij de KNVB zich belachelijk maakte door adviezen en voorstellen te negeren en middels scheids Makkelie, die in een sneeuwfile was beland, het alsnog liet afgelasten. Er is al veel over gezegd, maar nog niet genoeg. In het kader van ‘beter laat dan nooit’ gaat het Supporterscollectief binnenkort om tafel met de KNVB. In plaats van naar elkaar wijzen, met elkaar samenwerken en een protocol opstellen. Succes en wijsheid gewenst.

Roy Kortsmit zou door ziekte afgelopen zondag niet mee hebben gedaan, hij was inmiddels opgeknapt en kon donderdagavond gelukkig zijn plek onder de lat weer innemen. De eerste 5 minuten verliepen relatief rustig, maar in de 6e minuut kreeg Heracles een vrije trap aan de zijkant van het veld. Verdediger Wuytens was Breuer, die zijn 500e competitiewedstrijd speelde, te slim af en kopte de openingstreffer buiten bereik van Kortsmit in de uiterste hoek: 1-0. Het goede nieuws was dat er nog heel veel minuten waren om het recht te zetten, echter verliep de eerste helft ronduit teleurstellend. Ongelofelijke slappe hap, de spelers leken niet te beseffen dat we bijna onderaan staan. Dat werd nog het meest geïllustreerd door Robert Mühren, die een paar kansen kreeg, maar met name de prima voorzet van Duarte veel te vrijblijvend inschoot van amper 10 meter. Door de touwen jagen zo’n bal, Robert! Heracles liet zich ook niet onbetuigd en kreeg onder andere via Vermeij en Pelupessy uitstekende kansen om de score te verdubbelen, maar telkens vonden ze Kortsmit op hun weg. Ondanks dat we matig tot slecht speelden, bleven we toch de nodige kansen krijgen. Dat moest in ieder geval hoop geven voor de 2e helft.

En die hoop werd al heel snel omgezet in realiteit! Een goede combinatie tussen Goodwin en Floranus werd door laatstgenoemde prima voorgezet richting het doel, waar Proschwitz wederom liet zien waarom hij op dit moment terecht in de basis staat. Niet alles lukt, maar hij is een prima aanspeelpunt, werkt zich een slag in de rondte en heeft een neusje voor de goal. Hij kwam prima voor z’n man en gleed de gelijkmaker na amper een minuut spelen in de 2e helft binnen: 1-1. Het spelbeeld kantelde volledig, Sparta was in die fase heer en meester en had zichzelf absoluut moeten belonen met de 1-2 of zelfs meer. Mede onder impuls van de ingevallen Brogno (voor de ongelukkig spelende Sanusi), die eindelijk weer het licht lijkt te zien als het gaat om je kwaliteiten tonen en een meerwaarde voor het team zijn. Schoten van hem en Goodwin werden echter ternauwernood gered door keeper Castro. Heracles vond het daarna wel genoeg geweest en zocht steeds vaker de aanval. Een kwartier voor tijd kwamen ze op 2-1, terwijl Sparta vlak daarvoor met een kopbal van Duarte dichtbij de 1-2 was. Maar de veerkracht en verbetenheid van Sparta in de 2e helft was een verademing. Amper 2 minuten later zette Goodwin voor en kopte Proschwitz keurig raak: 2-2! Voor de neutrale toeschouwer was het een heerlijke voetbalwedstrijd, met 2 teams die vol voor de overwinning gingen. Brogno raakte de lat na een prima actie en Sparta rook de overwinning. Maar in alle ijver en enthousiasme om de ultieme en peperdure 3 punten binnen te halen kan je jezelf ook wel eens overschatten. Spierings kwam voor Breuer en Dougall schoof een positie naar achteren. Maar Heracles zette er een niet nader te noemen spits bij en ging ook vol op de aanval, onder leiding van sterspeler Kuwas. Terwijl je ook in de laatste minuten een punt kan koesteren, liep Sparta weer massaal naar voren in de laatste minuut. Heracles veroverde de bal en kwam er razendsnel uit. In een mum van tijd stonden er liefst 4 (!) Heraclieden die de bal voor het intikken hadden … Vermeij scoorde de 3-2. Verdomme! Zo ontzettend dichtbij, en dan zo naïef alles of niets spelen. Waarom in hemelsnaam? Een enorme kater na een volstrekt onnodige nederlaag. Natuurlijk kunnen we ons vasthouden aan een prima optreden van Nick Proschwitz, Deroy Duarte en Frederik Holst die steeds beter worden en natuurlijk de prima 2e helft, maar zullen we dat zondag gewoon weer vanaf de eerste minuut doen?! Net zoals vorig seizoen tegen Zuid? Bloed aan de paal potdomme!

Zaterdag is er de afsluitende training in het stadion om 10:00 uur. Het supportershome is vanaf 9:30 uur open, vanaf 9:45 uur gaan we naar binnen waar we vanaf het hoekvak de spelers een hart onder de riem steken. Met fakkels en gezang. En dan zondag … echt vlammen! Het Kasteel in vuur en vlam. Sparta is en blijft de club van Rotterdam!

@petervanderzwan
Foto’s: Carla Vos

About The Author

Related posts