VERSLAG NEC – Sparta | Uitblinkende jonkies bezorgen Sparta punt in Nijmegen

Interlandweekend. In de eredivisie was het in het algemeen een hinderlijke onderbreking van het ritme, in de huidige eerste divisie is het vooral een enorme straf voor Sparta om te moeten spelen. Waar de eredivisie gewoon stil ligt, omdat er internationals her en der uitvliegen, voetbalt de eerste divisie vrolijk verder. Een doorn in het Spartaanse oog, daar wij diverse spelers missen in zo’n weekend. Eén van de belangrijke pijlers waar het Spartaanse fundament op rust, is onze befaamde jeugdopleiding. En de briljantjes in onze A-selectie manifesteren zich dusdanig, dat ze consequent worden opgeroepen voor de nationale jeugdteams. Daarnaast hebben we ook A-internationals van Curaçao, Aruba en Finland binnen onze gelederen. Je kunt dus stellen dat we enorm benadeeld worden in zo’n weekend, je reinste competitievervalsing! Er is al veel over gezegd, ook hier, en Sparta heeft zich ook flink geroerd richting Zeist. Maar we moeten het er mee doen, laat de jongens die nu de kans krijgen het maar zien, zoals Henk van Stee afgelopen week al zei.

Breinburg legde een uitnodiging van Aruba naast zich neer, Harroui werd in overleg met de bondscoach niet opgeroepen. Dat waren dan weer de meevallers. Oh nee, nog één: Deroy Duarte had vrijdagavond een uur gespeeld met Jong Oranje, amper 48 uur later stond hij in de basis bij Sparta. De waslijst met afwezigen was fors: Saksela, Dervisoglu, El Kachati, Martis en Alberto vanwege interlandverplichtingen; Rayhi en Vriends waren nog steeds geblesseerd, en daar sloot Drenthe zich ook nog eens bij aan met een hamstringblessure. De jonkies Van Unen, Tavsan en Dos Santos zaten voor het eerst bij de selectie.

Tot zover de belangrijkste en meest relevante zaken vooraf. Oh wacht, NEC meldde via social media dat de kachels kapot waren, of een ieder zich extra warm wilde aankleden .. Of gewoon extra hard klappen en aanmoedigen natuurlijk. We zijn in een voet-bal-sta-di-on potdomme. Met je kutkachel. Zondagmiddag 16:45 uur, 350 Spartanen bevolkten het uitvak in Nijmegen.

Fraser moest dus flink puzzelen en had basisplaatsen ingeruimd voor Breinburg, Alhaft en Wijnaldum. NEC had een paar flinke tikken om de oren gekregen, een gehavend Sparta leek ze vooraf een ideale prooi. Het begin was overduidelijk voor de Nijmegenaren, dat in de 7e minuut reeds de voorsprong te pakken had. Braken schoot een voorzet vanaf links prachtig tegendraads achter Kortsmit: 1-0. Sparta was zoekende in die fase, niet in de laatste plaats omdat we dus de nodige (basis)spelers misten. Met name oud-Spartaan Tom Overtoom had pech met pogingen op zowel paal als lat. Pas na een half uur kroop Sparta wat uit de schulp en kreeg het ook wat kleine kansen. Veldwijk vond vanuit een moeilijke hoek de keeper op zijn weg, en vlak voor rust kreeg Sparta de grootste kans. Alhaft ging goed door op rechts, maar schoot te gehaast op de vuisten van de keeper, terwijl Veldwijk vogeltjevrij stond bij de 2e paal. Los van de wederom hopeloos fluitende Siemen Mulder, die er weer op los marchandeerde, was er verder weinig opvallends te melden over de eerste helft.

De 2e helft was amper 5 minuten onderweg, of we kregen een levensgrote kans op de gelijkmaker. Alhaft miste echter ruim, alleen voor de keeper. Ilias is een kwikzilverachtige speler, die als een gladde aal door een verdediging kan snijden. Maar op de één of andere manier komt het er amper uit in het eerste elftal, waar hij in Jong Sparta in de tweede divisie dikwijls doelpunten en assists aflevert. Zou het eerste elftal dan toch een stap te hoog zijn? Halverwege de 2e helft werd hij dan ook vervangen door Gianni Dos Santos, die zijn debuut maakte. Vlak daarvoor was Duplan al ingevallen voor de tegenvallende Verhaar. Sparta liet in de 2e helft een ander gezicht zien, het was steeds nadrukkelijker in de buurt van keeper Zelenika te vinden. Met de schuiver van Wijnaldum 20 minuten voor tijd als belangrijkste wapenfeit in die fase, zijn poging ging rakelings voorlangs. Even later moest Dabo zich laten vervangen met een hamstringblessure, de pas 17-jarige Elayis Tavsan was zijn vervanger en maakte zijn debuut. De jongeling viel onbevangen in en toonde flair en brutaliteit in zijn acties. Heerlijk om weer zo’n pareltje uit de jeugdopleiding in het eerste te zien. En over pareltjes gesproken, Abdou Harroui is er zo één. Samen met Deroy Duarte had hij het middenveld in handen en waren zij de beste spelers op het veld. Het is voor iedere Spartaan te hopen dat er geen grote zak geld voor de poorten van Het Kasteel staat komende winterstop. Beide jonkies zijn van onschatbare waarde. Harroui onderstreepte dat in de 84e minuut nog eens extra met een puntgave treffer en de terechte gelijkmaker. De sprint die hij vervolgens naar het uitvak maakte vanaf de andere kant was echt kicken. Zó vier je een goal met je supporters, joúw supporters. In een interview na de wedstrijd benadrukte hij dat ook, hij wilde het vieren met al die supporters die een eind hadden gereden om Sparta te steunen. En daar had hij graag een sprint van 100 meter voor over. Hartverwarmend, Appie! Naast Tavsan moeten we ook zeker Gianni Dos Santos noemen. Deze jongeling zien we wel eens schitteren in Jong Sparta, dit keer zagen we hem op een hoger podium aan het werk. En dat deed hij niet onverdienstelijk. Wat heet, hij dartelde en dribbelde een aantal keren fijntjes door de Nijmeegse defensie, die hem alleen middels een overtreding konden afstoppen. En pijlsnel is deze jongen, een belangrijk wapen. Go Gianni!

Beide teams kregen in de laatste minuten nog een kans. Eerst tikte Kortsmit een vrije trap van Overtoom naast de goal, even later deponeerde Tavsan de bal op het hoofd van Duplan. Edou kopte hard op doel, maar de keeper tikte de bal net over. Ondanks de incapabele KNVB en een zwaar ongeschikte scheidsrechter, die niet alleen warrig floot maar ook 2 twijfelachtige penaltygevallen hooghartig weglachte, behaalden we een punt bij NEC. En omdat Eagles bij Twente won, nemen de Deventenaren nu weer de koppositie in, wij volgen op één punt. Vrijdag wacht Jong PSV, wederom op een vol Kasteel. En deze vesting is onverslaanbaar dit seizoen, zeker met onze steun! FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. ProShots en WaterwegSport.nl (Mischa Keemink)

About The Author

Related posts