VERSLAG Sparta-Almere City | Teruggekeerd trio en Veldwijk bezorgen Kasteelheren klinkende zege

Thuiswedstrijd tegen Almere City FC. De gedachten gaan dan altijd onherroepelijk naar de historische 12-1 van augustus 2010, met de 8 keer scorende Voskamp. Het lijkt lichtjaren geleden, Sparta-jaren tellen immers altijd minimaal dubbel met alles wat er in een meeslepend seizoen gebeurt bij ons. Almere City FC is de laatste jaren vaste klant in het linkerrijtje en mocht vorig seizoen zelfs aan promoveren denken, in de finale play offs kwam het net te kort tegen De Graafschap.

Er werd deze avond reikhalzend uitgekeken naar de terugkeer van het trio Vriends-Rayhi-Drenthe. We misten hen de afgelopen weken. Letterlijk, want we zakten met name in Helmond zwaar door het ijs. Het was dan ook tekenend dat ze alle drie direct weer aan de aftrap verschenen. Het was te hopen dat Sparta het chagrijn van vorige week van zich af wilde spelen. Het begon prima, en binnen 10 minuten stonden we al met 1-0 voor. Rayhi schoot prachtig raak vanaf de linkerzijde, net buiten het strafschopgebied. Daarna was het Almere, dat vlot combinerend een weg zocht richting Kortsmit. Prima optreden van onze verdediging voorkwam een snelle gelijkmaker, maar halverwege de eerste helft kwam de gelijkmaker er toch. De dramatisch fluitende Van de Kerkhof liet een overtreding onbestraft en via een ongelukkige scrimmage verdween de bal via Wuytens achter Kortsmit. Sparta protesteerde massaal, maar het mocht niet baten. Almere was in die fase sterker, Sparta kwam er maar lastig uit. Maar hoe lastig we het ook hadden, geconcentreerd werden de duels aangegaan en spelers hielpen elkaar. Sparta probeerde in de tegenaanval toe te slaan, waar Rayhi vaak een plaag was voor de verdediging van Almere. In de 38e minuut slaagde zo’n tegenaanval perfect. De prima spelende Breinburg was in het eigen strafschopgebied de baas over de bal en de diepe bal op Veldwijk werd perfect gepromoveerd tot doelpunt. Hij schudde zijn directe tegenstander van zich af en schoot koel raak in de lange hoek: 2-1 en tevens ruststand.

Na rust was het te hopen dat we snel de 3-1 zouden maken, dat zou vermoedelijk het verzet van de dapper spelende Flevolanders definitief breken. We werden op onze wenken bediend, Wuytens kopte in de 48e minuut de 3-1 binnen. Dries speelde naast zijn kompaan Vriends een prima partij en bekroonde het zo met zijn 1e goal voor Sparta. Het verzet leek inderdaad gebroken, bij Sparta vond men elkaar steeds meer en beter in de combinatie, Almere kwam er steeds minder aan te pas. Het wedstrijdbeeld was definitief omgedraaid. Nog voor het uur was Sparta dichtbij de 4-1, de keeper schoof de bal pardoes in de voeten van Rayhi. Zijn schot ging via een verdediger maar net naast. Almere was rijp voor de definitieve nekslag, maar eerst kreeg het nog de grootste en enige kans van de 2e helft. Vossebelt kopte rakelings naast. Daarna was het weer de beurt aan Sparta, Veldwijk bekroonde een prachtige aanval al vallend met het hoofd: 4-1. De steekpass van Rayhi op Drenthe was heerlijk, diens voorzet op het hoofd van Lars op maat. Sparta bleef aanvallen en had een aantal keren de pech dat keeper en verdedigers in de weg stonden. Twintig minuten voor tijd ging Drenthe onder luid applaus naar de kant, Dervisoglu was zijn vervanger. Drenthe was weer de aanjager van voor zijn blessure, en bij elke corner bij het hoekvak maakte hij met wilde armgebaren duidelijk dat hij nog meer geluid wilde vanaf de tribunes. Tien minuten later ging een andere uitblinker, veldheer Vriends, naar de kant. Het was deze avond weer duidelijk dat Bart een onmisbare schakel is voor dit Sparta. Wijnaldum was zijn vervanger. Vlak daarna kreeg Almere-verdediger Ramos zijn 2e gele kaart en moest Almere met 10 man verder. Een schot van Harroui ging nog net naast, maar 2 minuten voor tijd maakte Veldwijk zijn 3e treffer: 5-1! Na een aantal weken droog te hebben gestaan, haalde hij dat met een hattrick weer in. Sparta vond het nog niet genoeg, Almere hing in de touwen en Sparta ging nog op zoek naar een 6e treffer. Met succes, Halil Dervisoglu mocht in de laatste minuut de 6-1 maken. Een klinkende zege, het eerste half uur zag het er niet naar uit dat het de 2e helft zó makkelijk zou gaan. Prima teamprestatie, met het teruggekeerde trio én Veldwijk als absolute uitblinkers. Nog 2 wedstrijden voor de winterstop tegen beloftenteams, op 21 december de uitwedstrijd bij Jong Ajax (kaarten reeds te koop via www.spartakaartje.nl en in de fanshop) en volgende week de laatste thuiswedstrijd van het jaar, tegen Jong AZ. Met de juiste instelling zijn 6 punten niet ondenkbaar. FORZA SPARTA!
@petervanderzwan

About The Author

Related posts