VERSLAG Sparta-Jong AZ | Rayhi schiet Sparta met hattrick naar overwinning én koppositie

Winterkou. Beloftenteam. Geen hartverwarmende combinatie op Het Kasteel deze vrijdagavond. Maar hé, ook deze avond zijn er peperdure punten te vergeven, en op Het Kasteel zijn we dit seizoen onverslaanbaar. Alleen tegen Jong PSV moesten we de punten delen, de rest werd gewonnen. Vorige week nog, een klinkende 6-1 tegen Almere City. Vanavond was Jong AZ de tegenstander, getraind door voormalig Sparta-trainer Michel Vonk. De Alkmaarders hobbelen kleurloos mee, staan zelfs voorlaatste en zijn verre van een toegevoegde waarde. Maar dat geldt überhaupt voor beloftenteams. Alleen Ferdy Druijf onderscheidt zich bij Jong AZ met een hoge positie op de topscorerslijst.

Fraser koos voor dezelfde basiself, never change a winning team. Het Kasteel was met een kleine 8.500 toeschouwers redelijk gevuld. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen konden we goede zaken doen. Nummer 3 GA Eagles en de nummer 1 FC Den Bosch speelden tegen elkaar, bij winst van ons en een gelijkspel in Deventer herpakten we de koppositie. Zoals het vrijwel wekelijks stuivertje wisselen is in de top, en vermoedelijk zal dat zo blijven tot en met april.

Het begin van de wedstrijd was van Sparta-kant afwachtend, het liet de jonkies van AZ veel aan de bal. En het moet gezegd, die combineerden vrij aardig in de openingsfase. Sparta kreeg wel wat corners, zo was Veldwijk na 5 minuten dichtbij de 1-0, maar de corner van Rayhi werd niet hard genoeg ingekopt door Lars. In de omschakeling was het na 12 minuten wél raak voor de Kasteelheren. Breinburg legde de bal prima klaar voor Mo Rayhi, hij schoot diagonaal met links knap binnen: 1-0. Wie dacht dat Sparta daarna een versnelling hoger ging spelen en de trouwe fans hartverwarmend voetbal zou laten zien in de verrekte winterkou, kwam bedrogen uit. Het liet Jong AZ wat spartelen, zonder dat de bezoekers echt grote kansen kregen. Sparta speelde zeker niet slecht, maar goed was het ook niet. Het oogde wat saai, plichtmatig. Toch maakten we nog voor rust de 2-0, toen een Alkmaarse verdediger Rayhi een cadeautje schonk. Mo passeerde de keeper en schoof de bal in het verlaten doel. Vlak voor rust kreeg Druijf dé kans op de aansluitingstreffer, maar Kortsmit pareerde de inzet knap. Zoals hij, ondanks dat hij weinig te doen kreeg, scherp en geconcentreerd was de hele avond. Rust 2-0.

Ook ná rust was de volgende kans voor Druijf, maar ook nu redde Kortsmit bekwaam. Sparta wilde nu echt voor de 3-0 gaan en de pot definitief in het slot gooien. Dervisoglu viel in voor Breinburg en die aanvallende intentie resulteerde al direct in meer gevaar en wat corners voor Sparta. Vlak na het uur kopte Bartje Vriends een perfecte corner van Rayhi snoeihard tegen de touwen: 3-0. Corners en Sparta. Dat was jarenlang geen gelukkige combinatie, en dat is nog een understatement. Maar dit seizoen hebben we er al een aantal goals uit gescoord. Een belangrijk en soms onderschat wapen. Vlak na de 3-0 was Harroui dicht bij de 4-0, maar zijn pegel verdween net over de lat. En weer 2 minuten later scoorde de verder onzichtbare Veldwijk (geeft niks Lars, je hebt ons al veel laten juichen, je bent volgende week weer keihard nodig!) bijna, maar de keeper kon ternauwernood redden. Een kwartier voor tijd mocht Veldwijk gaan douchen, El Kachati was zijn vervanger. Met hem en Dervisoglu was er vers bloed en dreiging voorin, Rayhi was onvermoeibaar en bediende ze nog een aantal keer. Bij één van die passjes op El Kachati werd laatstgenoemde onderuitgehaald binnen de zestien meter, pingel! Drenthe leek dit buitenkansje te willen verzilveren, maar schonk de bal aan uitblinker Rayhi. Hij scoorde en completeerde zo zijn hattrick. Na wéér een assist van Rayhi zorgde Dervisoglu zelfs voor de 5-0 in de 90e minuut.

Sparta hoefde zich niet bovenmatig in te spannen, en dan mag je met 5-0 eigenlijk heel tevreden zijn. Wat als we vol gas hadden gegeven? Het was niet nodig, maar volgende week wél. Jong Ajax is een klasse of 2 beter dan Jong AZ. Ga mee naar de laatste wedstrijd van 2018, kaartverkoop via www.spartakaartje.nl. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: Carla Vos en WaterwegSport.nl (Mischa Keemink)

About The Author

Related posts