VERSLAG Sparta-Jong FC Utrecht | Hattrick Veldwijk zorgt voor zege na valse start

Geen FC Utrecht dit jaar, maar Jong FC Utrecht. Voor de eerste keer dit seizoen kruisen we de degens tegen een beloftenteam, een letterlijke confrontatie. En binnen 6 wedstrijden daarna volgen er nog 3 wedstrijden tegen beloftenteams voor de winterstop. Al vaker gememoreerd: hoezeer er ook een afkeer is tegen deze teams, er is maar één remedie: aan de zegekar binden. De tegenstander op deze vrijdagavond is de hekkensluiter, terwijl wij de koploper zijn. Een ééntje op het wedstrijdformulier, zal menigeen hebben gedacht vooraf. Tel daarbij op dat Sparta alle (!) voorgaande thuiswedstrijden heeft gewonnen, en je hebt het sterke gevoel dat daar deze avond weer één bijgeschreven kan worden. Het zou de 7e thuiszege op rij betekenen, een uitstekende reeks. Net zoals capitano Lars Veldwijk met een geweldige reeks bezig is. Hij had tot aan vanavond in 6 achtereenvolgende wedstrijden gescoord en bevindt zich inmiddels in een illuster gezelschap.

Helaas was Bart Vriends nog altijd geblesseerd, de vorige week uitgevallen Rayhi voegde zich bij hem in de ziekenboeg. Achterin dezelfde namen als vorige week, voorin was er een plek voor Dervisoglu in de basis ingeruimd. Het was vandaag een klassieke Knakendag, een fijne Spartaanse traditie waarbij veel mensen voor het eerst kennismaken met onze prachtige club. We kennen allemaal Spartanen om ons heen, die op deze manier Spartaan zijn geworden. Of misschien ben je er zelf wel één. Het onvolprezen Twitter-account @SpartaStats somde de voorgaande 7 Knakendagen op, 5x winst, 1x gelijk en 1x verlies.

Sparta kwam fel uit de startblokken en was via Drenthe al na 2 minuten bijna succesvol, de keeper redde ternauwernood. Maar 5 minuten later kon Utrecht zomaar het middenveld oversteken en brak het door over de rechterkant, onze verdedigers waren niet op tijd terug om de voorzet te onderscheppen: 0-1. Mag niet gebeuren, kan wél gebeuren. Tegelijkertijd kennen we de mentale veerkracht van Sparta dit seizoen. De wedstrijden tegen Dordt (toen ook de hekkensluiter), Eagles en Telstar wezen dat al eerder uit. Sparta ging op dezelfde voet verder als de eerste 5 minuten en het kreeg ook kansen. Zowel Duarte als Dervisoglu hadden pech in de afwerking. Plots was daar na een kwartier Jong FC Utrecht weer, net als bij de 0-1 kreeg het de counter in de schoot geworpen door dom balverlies aan onze kant. Omdat Bradley Martis, die ook de 0-1 inleidde met balverlies, totaal verkeerd stond kon Utrecht wederom oprukken over rechts. De voorzet werd in 2e instantie achter Kortsmit gewerkt: 0-2… Martis raakte daarbij geblesseerd, in een uiterste poging om bij de bal te komen. Hij werd even later vervangen door Giliano Wijnaldum, die zijn competitiedebuut voor Sparta maakte. Ook na deze tegenslag bleef Sparta onverstoorbaar de aanval zoeken en raakte het niet in paniek, hoewel het niet altijd even goed was. Maar de hartstocht en de bereidbaarheid om voor elkaar door het vuur te gaan, zijn prijzenswaardig. Basisvoorwaarden, waar Fraser vaak op hamert. Het resulteerde na ruim 25 minuten in de aansluitingstreffer. Drenthe nam de bal op de pantoffel, de keeper redde ten koste van een hoekschop. En sinds de rentree in de basis van Verhaar, zijn deze levensgevaarlijk en regelmatig succesvol. De bal belandde op het hoofd van Auassar, die de bal richting goal stuurde. Een verdediger van Utreg gaf het laatste zetje. Weer een paar minuten later werd Veldwijk onderuit gehaald in het strafschopgebied. Onze aanvoerder benutte zelf de penalty, 2-2! Daarmee is Veldwijk de 2e speler ooit in de clubgeschiedenis, die 7 wedstrijden op rij scoort. Alleen Koevermans lukte dat eerder, hij scoorde 8 wedstrijden op rij. Voskamp en Elkhattabi lukte dat 6 keer op rij. Jong FC Utrecht kwam er totaal meer aan te pas, Sparta wilde nog voor rust de voorsprong. En die kreeg het ook. Een uitstekende aanval over links eindigde voor de voeten van Veldwijk, die zijn reputatie van doelpuntenmachine eer aandeed: 3-2! De assist kwam op naam van Dervisoglu, die gedreven en in dienst van het team speelde. Sparta ging op zoek naar meer, het voelde dat de tegenstander in de touwen hing. Bijna was er wéér een goal van Veldwijk, maar de keeper redde wederom. Ruststand 3-2.

De 2e helft begon zoals de eerste eindigde. Sparta drong aan en binnen 5 minuten konden we weer 2 kansen noteren. Maar zowel Drenthe als Verhaar lukte het niet om de keeper te verschalken. Ook Saksela kreeg even later nog een kans, de corner van Verhaar werd door onze Fin net voorlangs gekopt. Het was wachten op de 4-2 en de kwam er ook. In de 65e minuut bereikte Dervisoglu met een prima steekpass Veldwijk, die de bal schitterend met buitenkant rechtervoet tegen de netten aan knalde: 4-2! En de eerste hattrick in dienst van Sparta voor Veldwijk. Dat er nog maar veel mogen volgen. En credits wederom naar Halil Dervisoglu, die goed oog had voor zijn medespeler en deze wedstrijd ook veel werk verzette. En dat was in het begin van de competitie wel anders. Iedereen zag het ongelofelijke talent van Halil, maar hij oogde als een wat luie spits die vaak voor eigen kansen ging. En dat doelgerichte moet hij ook juist behouden, is één van zijn sterke wapens. Maar als hij ook nog gaat strooien met assist, zoals deze avond, dan wordt het pas echt een complete spits. Hij werd uiteindelijk Man of the Match, en daar is wat voor te zeggen. Ondanks de hattrick van Lars. Wie ook zeker aanspraak maakte op deze titel, was Abdou Harroui. Hij was overal, had veel intercepties maar ook veel goede voortzettingen. Wat maakt hij een ontwikkeling door! Nu al onmisbaar op het middenveld bij Sparta. Ook Saksela liet zien dat hij terecht is geselecteerd voor de Finse nationale ploeg. De laatste 20 minuten was het minder sprankelend dan daarvoor, Jong FC Utrecht kreeg welgeteld nog één goede kans, maar dat was het dan wel. Sparta joeg nog op een 5e treffer, maar een 4e treffer voor Veldwijk kwam er net niet, doordat zijn kopbal net naast ging.

Op een vol Kasteel zag dat Sparta voor de 7e keer op rij thuis won. Het feestje werd na afloop voor het hoekvak gevierd, waar ook Michel Breuer aanwezig is. Deze cultheld is tegenwoordig assistent-trainer van Sparta Onder-17 en was met team aanwezig in het hoekvak. Ze zijn een volgende keer zeker weer meer dan welkom, als ware ultra’s zongen en sprongen ze de hele wedstrijd. Zoals wij ze over een aantal jaar hopelijk mogen toejuichen als ze in het eerste spelen.

En zo zijn we nog steeds de trotse koploper van de eerste divisie! Volgende week mogen, nee moéten, we naar Nijmegen. We moéten van onze nationale voetbalbond, die het predckaat koninklijk zeer zeker niet verdient, terwijl we een bataljon aan spelers dreigen te missen met interlandverplichtingen. Er is al veel over gezegd en geschreven over deze schande, maar de feiten liggen er. Zondag zullen we er zijn, of we nu 4, 6 of 8 spelers missen. De andere jongens mogen aantonen dat ze het niveau ook aan kunnen. Op dit moment zijn er al zo’n 250 kaarten verkocht voor bus en auto. Steun onze jongens ook in Nijmegen en fiks je kaart via www.spartakaartje.nl en in de fanshop. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan
Foto’s: o.a. Carla Vos en Mischa Keemink (Waterwegsport.nl)

About The Author

Related posts