VERSLAG Sparta-Telstar | Wedstrijd met 2 gezichten, maar periodetitel is binnen!

Degradatie is kut, en dat is nog eufemistisch uitgedrukt. Maar als je dan eenmaal een divisie lager belandt, is er toch iets positiefs te noemen; je wint in de regel vaker dan dat je verliest, in tegenstelling tot een verblijf in de eredivisie. Zeker voor een club als Sparta. En de kans op succesjes, of zelfs het grootste succes, is nog eens aanmerkelijk groter. En laat Sparta het nu na de degradatie prima doen in de stand op de ranglijst. Dusdanig, dat we deze avond de periodetitel konden bemachtigen als we zouden winnen van Telstar.
Telstar presteert wisselvallig, Sparta is nog zonder puntverlies op Het Kasteel. Koning Toto zou zonder na te denken een ééntje invullen op het formulier. Maar voetbal is geen wiskunde, en om nog maar een gevleugelde uitspraak van doorgewinterde Spartanen te gebruiken: het blijft wel Sparta, he!

Voor de wedstrijd hadden we de corteo weer eens van stal gehaald, een heerlijke mars van Café Brouwershuys naar de magische torentjes van het Kasteel. Een lange, rechte weg waarbij Het Kasteel steeds groter wordt, je nadert je grote liefde. Vooraf heerlijk pilsen in Brouwershuys, de adrenaline wat op laten lopen en met een paar honderd man als één hechte groep naar het stadion. Waarbij gezang, gevlag en pyro de belangrijkste ingrediënten zijn. Het leverde weer fijne plaatjes op.

Fraser kon weer beschikken over Kortsmit. Dabo was geblesseerd, Saksela was zijn logische vervanger. Ook Martis mocht in de basis beginnen. Het Kasteel was met 10.000 toeschouwers vrijwel uitverkocht, alleen het uitvak was met zo’n 50 man minder bezet. Het eerste kwartier was Sparta veelvuldig in balbezit, zonder dat het gevaarlijk werd. Het controleerde de wedstrijd en zocht geduldig naar een opening. Enorme domper was het uitvallen van Bart Vriends na een kwartier spelen, Verhaar was zijn verrassende vervanger. Toeval of niet, vanaf dat moment kreeg Sparta kansen. Zo schoot Duarte over de goal en zag Veldwijk zijn inzet net naast getikt. Uit de daaropvolgende perfecte corner van Verhaar kopte Veldwijk genadeloos binnen: 1-0! En een paar minuten later, in de 25e minuut, was er een exacte kopie van de eerste treffer. Corner Thomas Verhaar, kopgoal Lars Veldwijk en 2-0. Het betekende zijn 8e goal alweer in dienst van Sparta, en hij scoorde ook nog eens voor de 5e wedstrijd op rij. Lars is on fire! Wat enorm gaaf voor Thomas ook, deze jongen werkt keihard maar mag maar sporadisch spelen. Als invaller. Natuurlijk heeft hij er enorm de tering in, maar hij zal dat nooit laten blijken. Een voorbeeldprof, en bovendien een fijn mens. Thomas is én blijft een Spangenaar! De rest van de eerste helft kabbelde rustig voort, af en toe schakelde Sparta naar een hogere versnelling en werden we gevaarlijk, maar niet doeltreffend. Ruststand 2-0.

De 2e helft begon zoals de eerste eindigde. Sparta zocht gecontroleerd de aanval, Telstar kon niet veel meer dan tegenhouden en had nog geen kans gekregen. Tot de 54e minuut. Uit het niets scoorden ze de aansluitingstreffer. Daarvoor had Rayhi de wedstrijd al moeten beslissen na een perfecte pass van Veldwijk, maar hij stuitte op de keeper. Plots ging Telstar er weer in geloven en verzoop Sparta op het middenveld. Het publiek geloofde de ogen niet, waar was het solide Sparta van voor de rust gebleven? Stonden er 11 andere rood-witten op het veld? Het verval en het verschil waren enorm, dusdanig dat Telstar 10 minuten later zelfs op gelijke hoogte kwam, 2-2. Met deze stand was het allerminst zeker dat we periodekampioen werden, we waren dan weer afhankelijk van andere ploegen. En hoewel de periodetitel een prijsJE is, wil je hem toch dolgraag pakken als de kans zich voordoet. Sparta vermande zich dan ook en ging na deze dompers vol voor de zege. Sparta had deze avond vele gezichten zullen we maar zeggen. Twintig minuten voor tijd kwam Dervisoglu in de ploeg en direct ging er al meer dreiging van uit. Tien minuten later was er een heuse scrimmage voor de goal van Telstar. Na goed doorzetten over de rechterkant van uitblinker Janne Saksela, leek Verhaar de 3-2 te maken tot 2 keer toe, maar de bal ging miraculeus genoeg niet over de doellijn. Maar daar was Halil Dervisoglu! Met de punt van de schoen duwde hij de bal tegen de netten, 3-2!!! Het sfeervolle Kasteel ontplofte en zag Sparta nog een paar halve en hele kansen krijgen, maar de 4-2 bleef uit. Telstar kreeg zelfs nog een goede kans, maar het bleef bij 3-2. SPARTA PERIODEKAMPIOEN! Het feest werd op het veld gevierd met het bronzen schild, de trofee die daarbij hoort. En laten we wel zijn, een schild hoort ook op Het Kasteel. Na het feest op het veld kwamen alle spelers naar het supportershome en werd er een geweldig mooi en spontaan feest gevierd. Spelers en supporters zingend en springend naast en door elkaar in een bomvol home, met Royston Drenthe met de microfoon op de balustrade als aanjager. Prachtig om die connectie tussen spelers en supporters te zien, hopelijk leidt het naar nog meer moois. Het geeft iedereen in ieder geval een boost richting komend weekend, als we naar Maastricht mogen waar MVV de opponent is. Er zijn nog kaarten voor de bus en voor de auto via www.spartakaartje.nl en in de fanshop. Maar eerst nog even genieten van dit succesje. Heel even maar, daarna weer de focus op MVV-uit. FORZA SPARTA!
@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos, Mischa Keemink (WaterwegSport.nl)

About The Author

Related posts