VERSLAG Sparta – VVV | Kasteelheren zegevieren in zinderende slotfase

Na de geflatteerde nederlaag in de heenwedstrijd in Venlo hadden we nog een appeltje te schillen met de Venlonaren. En niet in de laatste plaats omdat we de 3 punten keihard nodig hadden. Op deze eerste warme lentedag van het jaar was Het Kasteel wederom tot de nok toe gevuld. Wat zijn en blijven we toch een bijzondere club!

Advocaat zag ook in dat er maar 1 optie was: 3 punten. Hij had de verdedigende middenvelder Dougall gepasseerd en de aanvallende middenvelder Van Moorsel in de basis gezet. De opdracht was even duidelijk als de opstelling: vol voor de winst en de tegenstander bij de strot pakken. Vriends nam de plek in van de afwezige Chabot, die achteraf via camerabeelden voor 2 wedstrijden werd geschorst. Terwijl de arbiter van dienst, Nijhuis, de overtreding had gezien én beoordeeld. Meten met twee maten door Zeist, ongelofelijk. Sparta besloot niet in beroep te gaan, in de stellige wetenschap dat er niets aan zou veranderen en om de focus volledig op lijfsbehoud te houden. Daarnaast was Chabot lichtgeblesseerd en zou hij wellicht de wedstrijd van vandaag niet halen.

Eindelijk weer eens een avondwedstrijd! Terwijl het langzaam schemerig werd, steeg de spanning naar grote hoogte.
De Sparta Marsch klonk en de wedstrijd werd op gang gefloten door de bij ons weinig geliefde arbiter Siemen Mulder. Sparta begon uitstekend en Van Moorsel zag na 3 minuten een vlammend schot op de paal belanden. Vlak daarna tikte Mühren de bal op de lat uit een hoekschop, en nog binnen de 5 minuten was het diezelfde Mühren die de keeper tot een moeizame redding dwong. Nog een reeks kansen volgde in het eerste kwartier, Sparta was heer en meester op Het Kasteel en liet VVV naar adem happen. Na een kleine 20 minuten stoomde Ahannach op na goed werk van de uitstekend spelende Kramer. Via Verhaar en Holst belandde de bal weer voor de voeten van de huurling van Brighton, die beheerst afwerkte: 1-0!
Het was nu de beurt aan VVV, dat een paar minuten later prompt de lat raakte. Vanaf dat moment ontstond er een wedstrijd die wat meer in evenwicht was. Vlak voor rust kreeg VVV een strafschop. Nu waren we op het gebied van pingels stoppen al behoorlijk verwend met Roy Kortsmit, maar Jannik Huth herhaalde dit huzarenstukje. Katachtig tikte hij de poging van Leemans uit de hoek. Maar amper 2 minuten later was het wél raak. Diezelfde Leemans probeerde het van afstand. Hij verraste Huth, die jammerlijk in de fout ging: 1-1 en vlak daarna was het rust.

Floranus en Brogno waren aan het begin van de 2e helft de nieuwe gezichten, Nelom en Verhaar moesten plaatsmaken. Het begin was voor VVV, dat na 3 minuten tot tweemaal toe dicht bij de voorsprong was. Eerst schoot Thy oog in oog met Huth op de paal, de poging van Hunte werd vervolgens op prachtige wijze uit het doel geblokt door Vriends, die een prima pot speelde. Maar 5 minuten laten was het dan toch raak voor VVV. Leemans mocht een vrije trap nemen, die vervolgens via de muur in het doel verdween: 1-2. Wat een domper! Zo goed beginnen aan de wedstrijd en dan toch tegen een achterstand aan kijken. En vlak daarna kon VVV zelfs de voorsprong vergroten, maar Huth redde prima op de inzet van Seuntjens. Daarna was het aan Sparta om antwoord te geven. We kwamen weer beter in de wedstrijd en kregen wat kansen. Zo kopte Fischer uit een hoekschop op de paal en mikte Ahannach een vrije trap net over de goal. Met nog 20 minuten te spelen ging Sparta nu echt va banque spelen. Een spits voor een middenvelder, Friday voor Van Moorsel. Alles of niets! Tien minuten voor tijd kreeg Sparta dan eindelijk loon naar werken. Mühren ging de combinatie aan met Friday en poeierde de bal in de verre hoek: 2-2! En er was nog tijd genoeg voor een winnende goal. Het zorgde in ieder geval voor nog meer aanmoedigingen vanaf de tribunes. En terwijl de blessuretijd al bijna in ging, kreeg Friday het nog een keer op z’n heupen. Hij gaf de bal voor op Kramer, die het leder perfect voor de voeten van Mühren kopte. Die aarzelde niet en schoot binnen!!!! De 3-2 lag in het doel! Het Kasteel barstte uit haar voegen, de warme lenteavond zorgde voor een heet sfeertje. In de 3 minuten blessuretijd die volgden, kwamen we niet meer in gevaar. Sterker nog, via Ahannach waren we dicht bij de 4-2 maar zijn inzet belandde op de lat. Mulder floot voor het einde, DRIE PUNTEN IN DE KNIP!
Natuurlijk was het ontzettend balen dat Roda vanavond ook won, maar we moeten vooral ook naar onszelf kijken. Voldoende punten halen om tenminste niet op de laatste plaats te belanden.

En, al vaker gememoreerd de laatste weken en maanden: er allemaal alles aan doen om onze schitterende club te behouden voor de eredivisie. Zowel spelers als supporters. Te beginnen komende zaterdag, Vitesse-uit. Voor slechts 10 (TIEN!) euro kan je met de bus mee om onze rood-witte gladiatoren te steunen in het Gelredome. We hebben weer afgestreept en we tellen verder af. Nog 4 finales. Allemaal achter Sparta! Allemaal naar Arnhem!
@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos

About The Author

Related posts